Hteo je da bude kao Slavko Štimac, a skoro deceniju kasnije nagrađeni su na istom festivalu

Podeli:

Uzor mu je bio Slavko Štimac, a skoro deceniju kasnije obojica su nagrađeni na festivalu u Nišu. O kom glumcu je reč?

On je hteo da bude kao Slavko Štimac

Reč je o mladom glumcu Denisu Muriću, koji je ove godine na festivalu Filmski susreti u Nišu osvojio nagradu Gran pri Naisa, za najbolje glumačko ostvarenje koju mu je obezbedila uloga fudbalera Denisa Markovića u filmu „Zlatni dečko“.

Ljubitelji filma i bioskopska publika imala je prilike da upozna Denisa Murića još pre skoro deset godina, odnosno osam godina u filmu „Ničije dete“ Vuka Ršumovića. A pre sedam godina, početkom marta, odjeknula je jedna nesvakidašnja vest.

A ona je glasila ovako: „Šesnaestogodišnjak iz Zvečana, Denis Murić, dobitnik je nagrade za najboljeg glumca na 43. Festu, za ulogu Harisa u filmu „Ničije dete“.“, kružila je tada ova vest po svim medijima.

Slavko Štimac
Glumac Denis Murić u filmu i mini seriji „Zlatni dečko“

Da su ga kao naturščika već proglašava za naslednika za naslednika legendarnog glumca Slavka Štimca, koji je na ovim prostorima prosto jedinstveni sinonim za dete na filmu.

– „Čuo sam da me porede sa Štimcem, što mi veoma prija. Slavko je glumčina i voleo bih da jednog dana budem kao on,“ rekao je tada Denis Murić dok još nije ni upisao Fakultet dramskih umetnosti.

Sedam godina kasnije, Slavko Štimac na istom festivalu, biva nagrađen nagradom za životno delo „Pavle Vuisić“, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije. Slavni glumac primio je nagradu na otvaranju festivala Filmski susreti u Nišu, prve večeri festivala.

Pre slavnog glumca, ovu nagradu su pod ovim imenom od 1994. godine primili i glumci Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Ljuba Tadić, Mića Tomić, Danilo Bata Stojković, Dušica Žegarac, Dragan Nikolić, Aleksandar Berček, Bora Todorović, Ružica Sokić, Predrag Miki Manojlović, Nikola Simić, Petar Kralj, Mira Stupica, Mira Banjac, Bogdan Diklić, Neda Arnerić, Petar Božović (ovogodišnji član žirija na festivalu Filmski susreti u Nišu), Marko Nikolić, Vera Čukić, Mihailo Miša Janketić, Jelisaveta Seka Sablić, Lazar Ristovski, Svetlana Bojković, Radoš Bajić, Gorica Popović, Voja Brajović i Ljiljana Blagojević (nova umetnička direktorka festivala u Nišu).

Čini se da se Denisovi snovi polako ostvaruju, a budući da mišljenje žirija deli mnogo njegovih kolega, što starijih to mlađih, imaćemo koga da gledamo narednih godina na velikom filmskom platnu i kraj malih ili velikih televizijskih ekrana.

Denis Murić najmlađi je dobitnik ove nagrade u poslednjih dvadeset godine na festivalu „Filmski susreti“ u Nišu. Glumac Vuk Kostić, pre tačno dvadeset godina 2002. godine, osvojio je ovu nagrada takođe kada je bio istih godina kao i Denis Murić.

Denisa ćemo u narednom periodu gledati u mini seriji „Zlatni dečko„, serijama „Bunar“, „Popadija“, „Nemirni“, filmu „Indigo kristal“ i mnogim drugim projektima.

Zapratite nas i na Instagramu: https://www.instagram.com/kinopolis.rs/

Foto: Grad Niš/Promo 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo