ANKETA: Trougao tuge, Sve u isto vreme, Parazit – koji je vaš izbor?

Podeli:

Filmovi „Trougao tuge“, „Sve u isto vreme“ i „Parazit“ emitovani su na našim televizijama nakon ovogodišnje 95. dodele Oskara.

U današnjoj anketi (koja se nalazi na kraju članka), pitamo vas koji film je po vama od ova tri najbolji, odnosno koji je na vas ostavio najjači utisak. Reč je o tri različita filma, koji se u suštini bave sličnim temama kojima se filmska umetnost bavi poslednjih godina i posvećuje određenu pažnju.

Parazit je film iz 2019. godine koji je trijumfovao na 92. dodeli Oskara sa ukupno osvojenih pet nagrada. Osvojeni su Oskari za najbolji film, najbolju režiju, najbolji međunarodni film, najbolji originalni scenario, najbolju montažu i najbolju scenografiju. Postao je prvi južnokorejski film koji je dobio Oskara, kao i prvi film koji nije na engleskom jeziku koji je osvojio Oskara za najbolji film. 

Brody Parasite

Film je premijerno prikazan na Kanskom filmskom festivalu 2019. godine, gde je postao prvi južnokorejski film koji je osvojio Zlatnu palmu i prvi koji je jednoglasno pobedio još od filma Plavo je najtoplija boja 2013. godine. 

Potom ga je CJ Entertainment objavio u Južnoj Koreji 30. maja 2019. godine. Film je dobio univerzalno kritičko priznanje i proglašen je za jedan od najboljih južnokorejskih filmova ikada i jedan od najboljih filmova iz 2010-ih.

Na 77. dodeli nagrade Zlatni globus, Parazit je osvojio nagradu za najbolji film na stranom jeziku. Dobio je četiri nominacije na 73. dodeli filmskih nagrada Britanske akademije (BAFTA), osvojivši nagradu za najbolji film koji nije na engleskom jeziku i za najbolji originalni scenario. Takođe je postao prvi film koji nije na engleskom jeziku koji je osvojio nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju filmsku postavu.

Radnja prati članove siromašne porodice koji planiraju da se zaposle u imućnoj porodici infiltrirajući se u njihovo domaćinstvo i predstavljajući se kao nepovezani, visokokvalifikovani pojedinci. 

Trougao tuge je film iz 2022. godine koji je premijerno prikazan 21. maja iste godine na Kanskom filmskom festivalu, gde je dobio osmominutne ovacije i osvojio Zlatnu palmu. Dobio je izuzetno pozitivne recenzije kritičara. Takođe je osvojio četiri Evropske filmske nagrade, uključujući onu za najbolji film, a bio je nominovan i za tri Oskara: za najbolji film, najboljeg reditelja i najbolji originalni scenario.

triangle of sadness 1

Poslednji je film Šarlbi Din koja je preminula u avgustu 2022. godine. Film prati par manekena na luksuznom krstarenju sa bogatim gostima.

Sve u isto vreme je film iz 2022. godine prati Amerikanku kineskog porekla koju prati Poreska uprava, koja otkriva da mora da se poveže sa verzijama sebe iz različitih paralelnih univerzuma kako bi sprečila moćno biće da ih sve uništi.

1678719745 Tan2023 02 2719031101 6 scaled 1

Kvan i Šejnert su započeli rad na projektu 2010, dok je produkcija najavljena 2018. godine. Film je sniman od januara do marta 2020. godine. Premijerno je prikazan 11. marta 2022, dok je u ograničenom izdanju pušten u američke bioskope 25. marta, pre širokog objavljivanja 8. aprila, od strane kompanije A24. Opisan kao crna komedija i „vrtlog žanrovske anarhije”, film je dobio pozitivne kritike kritičara, koji su naročito pohvalili njegov ton i maštu, režiju, glumu i obradu tema kao što je nihilizam.

Bio je nominovan za jedanaest Oskara, a osvojio je sedam: za najbolji film, najbolju režiju, najbolju glumicu (Jeo), najboljeg sporednog glumca (Kvan), najbolju sporednu glumicu (Curtis), najbolji originalni scenario i najbolju montažu. Takođe je osvojio dva Zlatna globusa, pet Filmskih nagrada po izboru kritičara (uključujući onu za najbolji film), jednu nagradu BAFTA, rekordne četiri nagrade Udruženja filmskih glumaca (uključujući onu za najbolju glumačku postavu), sedam nagrada Spirit (uključujući onu za najbolji film) i mnoge druge.

1
Trougao tuge, Sve u isto vreme, Parazit – koji je vaš izbor?

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo