Snima se film „Ruski konzul“ u režiji Miroslava Lekića sa ovim glumcima

Podeli:

Nakon što je još 1999. godine roman Vuka Draškovića „Nož“ pretočio u igrano ostvarenje, reditelj Miroslav Lekić počeo je 15. maja snimanje filma „Ruski konzul“, takođe po delu ovog pisca.

Ekranizacija ove istorijske drame trebalo bi, prema planu, da traje do 13. jula na lokacijama u Beogradu, Mladenovcu i Požarevcu. U glavnim ulogama našli su se Nebojša Dugalić i Žarko Laušević, produkciju filma „Ruski konzul“ potpisuju kuće „Visionteam“ i Telekom, a premijera je planirana za početak 2024. godine.

U „Ruskom konzulu“ glume i Paulina Manov, Konstantin Fidanov, Svetozar Cvetković, Visar Viška, Danica Radulović, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci i drugi. Iako je ovo sedmi igrani Lekićev film, reč je o njegovoj petoj saradnji s Lauševićem, koju je pre ovog ostvarenja krunisao serijom „Državni službenik„.

Ruski konzul

Filmski centar Srbije je projekat za film „Ruski konzul“ podržao krajem 2018. godine, na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, a u obrazloženju komisije stoji:

– Projekat je zasnovan na istoimenoj knjizi Vuka Draškovića, koja je nastavak romana „Nož“ i bavi se složenom temom srpsko-albanskih odnosa… Uzimajući u obzir i dalje veoma aktuelnu problematiku u vezi s Kosovom i Metohijom, komisija smatra da bi realizacija ovog projekta bila značajna ne samo kao filmsko delo već i kao pomoć u razumevanju složenih srpsko-albanskih odnosa kroz priču u kojoj su vešto izbegnuta opšta mesta i stereotipi, kao i jednostavna podela na dobre i loše.

Zapratite na Instagramu.

Foto: Goran Đukanović / Petar Aleksić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo