Svetozaru Cvetkoviću uručen „Specijalni Ernest“: Svečano otvoren 4. Somborski filmski festival

Podeli:

Četvrti Somborski Filmski Festival, svečano je otvoren juče svečanom ceremonijom u Atrijumu Gradske kuće.

Festival je otvorio legendarni glumac domaće kinematografije Svetozar Cvetković, ovogodišnji dobitnik nagrade „Specijalni Ernest“. Nagradu za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima uručio mu je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

103539 img 9211 s

„Prilično sam bio u šoku bio kad su mi javili da sam dobitnik nagrade. Najlepše u ovom poslu je kad vam dođu vesti kojima se uopšte niste nadali i čini vam se da zapravo ne poznajete te ljude koji su se odlučili da vam daju jednu takvu nagradu i onda to tako godi sujeti“ , rekao je Cvetković .

Nakon dodele nagrade festival je zvanično počeo projekcijom filma „Strahinja Banović“, a publiku je pozdravio producent ovog višenagrađivanog filma, Miroslav Mogorović .

103538 img 9220 orig

Film Stefana Arsenijevića se nalazi u zvaničnoj takmičarskoj selekciji festivala koju ove godine čine pet filmova.

„Imamo dva takmičarska programa. U glavnom programu biće dodeljene tri nagrade: za najbolji film, za najbolju mušku i žensku ulogu, a u selekciji Mladih autora biće dodeljena jedna nagrada za najbolji film“, rekao je selektor Dejan Dabić.

Tokom prvog festivalskog dana prikazani su filmovi „Pucnji u Marseju“, „Prolećna Pesma“i „Panorama kratkih austrijskih filmova“, a specijalni gost festivala bio je direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks koji je pozvao publiku da isprati bogat ovogodišnji program.

„Zaista smo se potrudili da somborskoj publici i svim gostima grada ponudimo jedan kvalitetan program. Nas Somborce veoma raduje što u okviru selekcije ‘Kad bi Sombor bio Holivud’, prikazujemo filmove koji su vezani upravo za Sombor i po tome su naš grad i naš festival specifični“, rekla je direktorica Festivala Vesna Šašić.

103542 img 8864 orig

Juče je zvanično otvorena i izložba „Vek i po srpske glume“ u saradnji sa u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda. Izložba kroz dokumente, fotografije, video i audio materijale podseća na istorijski razvoj srpske dramske škole, koji je obeležen upornošću, nemirenjem sa neuspesima, neprestanom obnavljanju i težnjom da se stvori kontinuitet i uspostavi jaka tradicija u ovoj oblasti školovanja koja predstavlja vitalan i plodan segment srpske kulture i umetnosti.

Somborski filmski festival će trajati do 15. jula. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo