Počinje BELDOCS najveći međunarodni festival dokumentarnog filma na Balkanu

Podeli:

Sreda 22. maj je dan kada u Beogradu i još nekoliko gradova počinje najveći međunarodni festival dokumentarnog filma na Balkanu – BELDOCS.

Sedamnaesti put će se takmičiti autori fantastičnih filmova koji svedoče o našoj sadašnjosti, prošlosti i nagoveštavaju neku izvesnu budućnost. U takmičarskom programu naći će se 10 pažljivo odabranih naslova, kako organizatori kažu, prikazaće se ono najbolje od dokumentarnog filma danas.Po našem izboru, filmovi koje obavezno treba pogledati su:

Ruski dokumentarni film BLATO (Mud) vodi nas u staro blatno lečilište na jugu Rusije. Dok u blizini besni rat, ovaj mikrokosmos čini se netaknutim, ali ipak tamni odjeci razaranja podmuklo se uvlače se kroz pore. Blatnim ritualima i kupanjem u lekovitoj vodi guše se potencijalni nemiri, a detaljnim birokratskim nadzorom utišavaju buntovni pojedinci.

MUD 1 beldocs
BELDOCS – BLATO

PSEĆI SNOVI (Dreaming Dogs) Else Kremzer i Levina Petera prati gomilu lutalica – sedam pasa  i jednu ženu koji skrivajući se od totalitarne vlasi lutaju kroz divlje pejzaže zabačenih, ruiniranih delova Moske. U ovom dokumentarcu, snimljenom iz ugla životinja, počinju da se zamagljuju obrasci međusobne zavisnosti i ukroćivanja.

DreamingDogs Still 3 beldocs
BELDOCS – PSEĆI SNOVI

LA REINE Nikole Klingera je filmski esej o ljudima i biljkama, kao isceliteljima i glasnicima. Priča prati starog boema koji živi na jugu Francuske i proizvodi esencijalan ulja. Iza njega je buran period, koga se još uvek nije oslobodio. I pored toga, on je ujedinio lokalnu zajednicu, postao učitelj i inspiracija mnogima. Ponekad se pita da li je to sve što želi od života.

fotofobija 2 beldocs 3
BELDOCS – LA REINE

Francuski dokumentarac U TIŠINI I GALAMI (In Silence and Clamour) Klemana Rusijea i Adrijena Mosaza beleži svakodnevicu Klemans i drugih koji su utočište od nasilnog sveta pronašli u psihijatrijskoj klinici. Voz u kojem žive je stao i ne ide nigde. Ali nigde je dragoceno mesto: velika, prelepa zgrada sa zidovima od kamena obraslim bršljanom, koja se otvara prema poljima, nebu i potpunoj tišini.

BELDOCS
BELDOCS – U TIŠINI I GALAMI

Beldoks ove godine najavljuje 100 premijera tokom osam dana trajanja festivala na osam lokacija. Osim filmskih projekcija, biće niz panela, predavanja, radionica i dodela novčanih nagrada za razvoj budućih filmova.

Posebnu pažnju organizatori Beldoksa posvetili su mladima. Program je osmišljen kako bi razvio veštinu kritičkog gledanja filmova kod mladih i osnažio njihove glasove.

Pored projekcija odabranih dokumentarnih filmova integralni deo programa su razgovori namenjeni mladima i svima koji rade sa mladima – nastavnicima, pedagozima, psiholozima, ali i roditeljima. Poseban akcenat je na kritičkoj analizi audio-vizuelnih sadržaja, s obzirom da njihova generacija u velikoj meri živi u digitalnom prostoru, na razumevanju veze između virtuelnog i realnog, kao i na osnaživanju stvaralačkih odgovora na situacije sa kojima sa tinejdžeri susreću.Za one koji više nisu tako mladi ali se dobro sećaju starog dobrog Fiće, biće prikazan i film reditelja Jugoslava Nikolića koji je sa starim Zastavinim kombijem obišao sva mesta bivše Jugoslavije gde su se prozvodili delovi za ovo, nekad prestižno vozilo. Koga su sreli na putu i kako su ljudi reagovali na “KOMBI NACIJU” videćemo u Kinoteci 23. maja.

Sa posebnom pažnjom, 20 vrsnih poznavalaca ove umetnosti osmislili su program zahvaljujući kome će 17. Beldoks biti mesto sa koga ćemo izaći promenjeni, zamišljeni, jasniji sebi i drugima i svakako bolji.

Sve informacije o ovogodišnjem Beldoksu: www.beldocs.rs

Foto: Beldocs

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo