Preminula književnica Dubravka Ugrešić

Podeli:

U 73. godini života preminula je Dubravka Ugrešić, javljaju iz Multimedijalnog instituta Zagreb. Spisateljica je umrla danas, 17. marta 2023. u Amsterdamu u krugu prijatelja i porodice.

Dubravka Ugrešić etablirala se kao jedna od najistaknutijih evropskih knjževnica.

Od ranih postmodernističkih radova, preko elegičnog suočavanja s raspadom Jugoslavije i promenama nakon pada Berlinskog zida, do spisa o popularnoj i književnoj kulturi, njeno delo obileženo je retkom kombinacijom ironije, polemičnosti i suosećanja.

Izložena javnom progonu i medijskom šikaniranju, napustila je Hrvatsku 1993.godine. Zato se uvek pozicionirala kao transnacionalna ili postnacionalna spisateljica i zalagala za pravo autora da ne priznaju i ne poštuju etničke i nacionalne granice.

Dubravka Ugrešić

Najpoznatiji su joj naslovi: “Štefica Cvek u raljama života”, “Forsiranje romana reke”, “Kultura laži”, “Muzej bezuvjetne predaje”, “Baba Jaga je snijela jaje”, “Lisica”.

Njen roman „Štefica Cvek u raljama života“ adaptiran je u film „U raljama života“, a u oktobru 2021. godine postavljen je u dramatizaciji Biljane Srbljanović na scenu Beogradskog dramskog pozorišta.

Sarađivala je sa slavnim rediteljem Rajkom Grlićem i zajedno sa njim napisala scenarije za njegove filmove „Za sreću je potrebno troje“, „To nije moj život, to je samo privremeno“, „U raljama života“.

Zapratite nas i na Instagramu: https://www.instagram.com/kinopolis.rs/

Foto: Željko Koprolčec/Shevuan Williams

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo