Svetska premijera filma „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića u zvaničnom programu prestižnog festivala u Torontu

Podeli:

U zvaničnom programu ovogodišnjeg “Internacionalnog filmskog festival” u Torontu, svetsku premijeru će imati dugoočekivani povratnički film Mladena Đorđevića, „Radnička klasa ide u pakao“.

Radnja filma „Radnička klasa ide u pakao“ prati grupu bivših radnika fabrike, nedavno zatvorene u sumnjivoj privatizaciji, koji u borbi za pravdu, lično dostojanstvo i goli život, pribegavaju natprirodnom.

O svom filmu, Mladen Đorđević je rekao: „I moj četvrti dugometražni film, se kao prethodni, bavi ljudima i grupama koji su gurnuti na marginu ili su tamo svojom voljom. Margina im zapravo omogućava slobodu. Kroz ovaj film govori glas skrajnutih i potlačenih. Velika mi je čast što sam deo kultne selekcije Midnight Madness, veoma bitnog dela festivala u Torontu. Za sada naše sastanke moramo da držimo noću, ali uskoro ćemo izaći na svetlost dana.“

Osim reditelja Mladena Đorđevića, autorsku ekipu filma „Radnička klasa ide u pakao“ čine direktor fotografije Dušan Grubin, montažer Lazar Predojev, kompozitor Kalin Nikolov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Jelena Đorđević, masker Evi Zafir i snimatelji zvuka Momčil Božkov i Nenad Šćiban Producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Banda), Martička Božilova (Agitprop), Maria Drandaki (Homemade Films), Ivan Marinović (Adriatic Western), Ankica Jurić Tilić (Kinorama), Anamaria Antoci (Tangaj Production) i Ivica Vidanović i Nevena Savić (Cinnamon Film).

Glavnu ulogu u filmu „Radnička klasa ide u pakao“ tumači Tamara Krcunović, a u drugim većim rolama su Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović i Dobrila Stojnić.

Domaća publika će film „Radnička klasa ide u pakao“ moći da vidi u bioskopima u prvoj polovini sledeće godine.

Festival u Torontu jedan je od najznačajnijih svetskih festivala, rame uz rame sa festivalima u Kanu, Veneciji, Berlinu i festivalom Sandens, a posebno je interesantno da će se film naći u sekciji „Ponoćno ludilo“. U pitanju je sekcija koja predstavlja „divlje“ filmove koji, uz snažan autorski pečat reditelja, poseduju i elemente žanra trilera ili horora. U prethodnim izdanjima ovog festivala, ova sekcija je predstavila filmove Gaspara Noe, film „Veštica iz Blera“, a prošlogodišnje izdanje otvorio je film „Weird: The Al Yankovic Story“ sa Danijelom Redklifom.

Film ‘“Radnička klasa ide u pakao“ je prvi film sa Balkana u ovoj sekciji, a predstavljajući film, Selektor Piter Kuplovski je rekao:

Radnička klasa ide u pakao

„Ove godine, program ‘Ponoćno ludilo’ se vraća u veličanstvenu salu pozorišta Royal Alexandra, a predstaviće i dve savremene satirične provokacije – filmove ’Naga’ iz Saudijske Arabije i ‘Radnička klasa ide u pakao’ iz Srbije – dve zemlje koje debituju u ovoj sekciji. Širok asortiman ukusa će biti zadovoljen ovogodišnjom selekcijom, živeli!’’

Filmski centar Srbije je u sklopu svoje redovne konkursne dinamike podržao nastanak i tog ostvarenja.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo