„Liberta – rađanje grada“: Novi Sad dobija prvu filmsku sagu o rađanju grada

Podeli:

Od statusa slobodnog kraljevskog grada, preko Srpske Atine, pa do današnje Evropske prestonice kulture, Novi Sad je jedan od retkih gradova u Evropi koji dobija prvu filmsku sagu o rađanju grada, pod nazivom „Liberta“, čija je premijera zakazana za 17. jul na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Novo ostvarenje koje potpisuju reditelj i saradnik na scenariju Gvozden Đurić, i reditelj i scenarista Žanko Tomić, prikazaće ne samo oslobođenje Novog Sada i dobijanje statusa grada, jedinstvenog grada koji je taj status izvojevao mirnim putem, već i čitavu Vojvodinu kao prostor gde se srpska kultura i tradicija najtešnje prepliću sa evropskim idealima i izazovima tog vremena.

Ulaz na filmsku projekciju biće besplatan, ali će publika moći da prisustvuje samo uz pozivnice koje će uskoro biti dostupne za preuzimanje. Informacije o preuzimanju pozivnica svi zainteresovani će uskoro dobiti na sajtu www.novisad2022.rs.

Marija Terezija 1. februara 1748. godine izdala je povelju kojom je Petrovaradinski Šanac uvršten u red slobodnih kraljevskih gradova, čime je Novi Sad iznikao iz mira i danas sa ponosom obeležava svaki prvi februarski dan kao Dan Grada, kada se dodeljuje i tradicionalna Februarska nagrada za najznačajnija dela i postignuća građana i građanki Novog Sada.

U filmu igraju Zlatan Vidović, Stefan Vukić, Ana Mandić, Tamara Krcunović, Davor Janjić, Daniel Sič, Igor Filipović, Aleksandar Đurica, Valentin Vencel, David Janakiev, Jovana Balašević, Saša Torlaković, Marta Bereš, Branislav Zeremski, Dušan Jakišić, Arpad Mesaroš, Nenad Ćirić, Nenad Pećinar, Ervin Hadžimurtezić i drugi. Izvršna produkcentkinja je Nikolina Zečević, direktorka filma i serije Jelena Radenković, direktor fotografije Aleksandar Karaulić, kostimografkinja Kristina Kostić, scenograf Nenad Paranosić, maskerka Jasmina Lilić i montažer Zlatko Zlatković. Muziku za film komponuju David Klem i Ervin Ereš.

Pored filma, biće i emitovana i serija, a produkciju filma potpisuje i Telekom Srbija.

Pogledajte trejler za film „Liberta – rađanje grada“ :

Foto: Maja Medić

Izvor: Kinopolis

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo