Stiže špijunski triler! Počeli da se snimaju film i serija o srpskoj Mata Hari! Evo gde ćemo gledati seriju! 

Podeli:

U četvrtku za nama, u Beogradu je počelo snimanje filma i serije “Vera” u režiji Nedeljka Kovačića kome je ovo prvi filmski projekat. Film je dobio podršku na konkursu Filmskog centra Srbije u julu 2020. godine.

VERA mart 2022 07 e1648909278945 1024x599 1

Film “Vera” je špijunski triler sa elementima melodrame, inspirisan istinitom pričom o Veri Pešić (1919–1944), špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, koju su neki nazivali „srpska Mata Hari”.

“Vera” za glavnu junakinju ima mladu ženu koja je ne samo u raljama ratne špijunske mreže već i patrijarhalnog društva na Balkanu, prepunog moćnih, arogantnih muškaraca s kojima se ona hrabro i drsko nosi. Film se tako drži ženske vizure i obrađuje položaj žene u poglavito muškom svetu, kako tradicionalnom balkanskom, tako i profesionalnom špijunskom. Otuda je Vera pre svega , ženski film, priča o ženi u muškom svetu, i po tome je relevantan za savremeni trenutak, reč je o priči koja je moguća i aktuelna čak i danas, posle više od 70 godina. 

VERA mart 2022 15 800x430 1

U lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi. Paralelno sa akcionom, špijunskom linijom radnje, fokus filma je na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami u kontekstu tajne njenog porekla, koja formira njene odnose s muškarcima u privatnom životu i špijunskoj karijeri. 

Rođena iz nerazjašnjenog odnosa njene majke sa četničkim vojvodom, Vera živi sa svojom unutrašnjom dramom nepripadanja koja joj u stvari pomaže da od zbunjene devojke iz provincije postane vrhunski špijun koji zavodi muškarce i manipuliše njima, nikad ne dozvoljavajući da postane njihov plen.

VERA mart 2022 16 e1648909146571 1024x659 1

Kao ni glavna junakinja, ni film “Vera” ne zauzima ideološke strane, pričajući o istoriji iz ugla jedne neobične individualne sudbine, podseća gledaoca kako stvari nikada nisu ni crno-bele ni onakve kakve su opisane u udžbenicima istorije, kao i da u vihoru istorijskih okolnosti pojedinci biraju različite životne puteve koji nemaju toliko veze snjihovim moralom, a još manje s političkim uverenjima, koliko s privatnim psihološkim dramama.

Scenario su, prema ideji Danke Milošević, napisali sam reditelj Nedeljko Kovačić i Kristina Đuković, dok je Svetko Kovač stručni konsultant. Kostimograf je Nevena Milovanović, direktor fotografije Dušan Ivanović, dok je za scenografiju zaslužna Nevena Mijušković.

VERA mart 2022 17 e1648909354834

U filmu naslovnu ulogu Vere tumači glumica Jovana Stojiljković, a uz ćemo gledati i Petra Zekavicu, Viktora Savića, Mionu Marković, Milicu Tomašević, Anita Mančić, Nikolu Koja, Vladimira Aleksića, Tihomira Stanića, Džeka Dimiča i mnoge druge.

VERA prizor sa seta 01

Gledaćemo i seriju od 10 epizoda koja će ići na RTS, koji je i producent serije. Izvršna producentkinja serije i filma je Danka Milošević. Film se snima u produkciji GFC, dok je Sandra Morina koordinatorka produkcije. Snimanje će trajati do početka jula na lokacijama u Beogradu i Topoli, kao i na planinama Avali i Kosmaju. 

Izvor: Kinopolis/FCS
Foto: GFC/Promo 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo