Svetska premijera filma „Domaćinstvo za početnike“ Gorana Stolevskog u Veneciji

Podeli:

Novi dugometražni igrani film Gorana Stolevskog, „Domaćinstvo za početnike“ biće premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu u okviru zvanične sekcije „Orizzonti“ (Horizonti).

Reč je o manjinskoj srpskoj koprodukciji koja je nastala uz podršku i Filmskog centra Srbije.

„Domaćinstvo za početnike“ je priča koja istražuje univerzalne istine o porodici, kako one u kojoj smo rođeni, tako i one koju sami pronalazimo. Dita nikada nije želela da bude majka, ali okolnosti je primoravaju da odgaja dve ćerke svoje partnerke – nestašnu devojčicu Miju i buntovnu tinejdžerku Vanesu.

Uprkos čestim sukobima i odmeravanju snaga volje, one postaju neobična porodica koja mora da se bori kako bi ostala na okupu.

Glavne uloge u filmu „Domaćinstvo za početnike“ tumače Anamaria Marinca, proslavljena u filmu „4 meseca, 3 nedelje, 2 dana“, Alina Seban, Vladimir Tintor, Samson Selim, Miu Mustafa, Dzadu Selim, Sara Klimoska, Ajshe Useini i Rozafa Celaj.

Filmografija Stolevskog obuhvata filmove „Nećeš biti sama“ („You Won’t Be Alone“), koji je premijerno prikazan u zvaničnoj selekciji „Filmskog festivala Sundance“ 2022. godine, i „Odrasli“ („Of an Age“), koji je otvorio „Melbourne International Film Festival“ 2022.

Oba filma su na međunarodnoj sceni distribuirale američke kompanije Focus Features i Universal.

„Premijera filma na Venecijanskom filmskom festivalu je bio moj san još od 12. godine“, rekao je Stolevski.

„Ne mogu biti srećniji što se ’Domaćinstvo za početnike’ prikazuje na ovogodišnjem festivalu. To je plod ljubavi koju sam delio sa sjajnom ekipom i glumačkom postavom koja dolazi iz praktično svih delova Balkana. Veoma sam uzbuđen što film odražava beskrajni smeh, divlju energiju i duboku povezanost koja je obeležila svaki dan snimanja. Svi jedva čekamo da podelimo ovaj film sa svetom.“

„Horizonti“ su takmičarska sekcija koja je deo zvanične selekcije Venecijanskog filmskog festivala. 

To je mesto gde se otkrivaju novi talenti, a u prošlosti je bio prikazan niz uspešnih filmova, uključujući „Jabuke“ („Apples“, Christos Nikou), „Pod drvetom“ („Under the Tree“, Hafsteinn Gunnar Sigurðsson) i „Noć kraljeva“ („Night of the Kings“, Philippe Lacôte).

Stolevski se rodio i odrastao u Severnoj Makedoniji pre nego što se kao tinejdžer preselio u Australiju. Pre nego što se posvetio dugometražnim filmovima, snimio je dvadesetpet kratkih filmova koji su bili prikazani na više od 200 festivala širom sveta.

Domaćinstvo za početnike
Poster festivala

Njegov kratki film ‘“Vidi nju“ („Would You Look at Her“) osvojio je nagradu žirija za Najbolji međunarodni kratki film na „Filmskom festivalu Sundance“ 2018. godine i bio je prikazan na Criterion Channel-u.

„Domaćinstvo za početnike“ je koprodukcija Severne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Poljske i Kosova*.

U produkciji filma učestvovali su snimatelji zvuka na čelu sa Zoranom Maksimovićem i pomoćnica režije Maša Nešković, a film na poseban način uokviruju muzičke numere „In Corpore Sano“, Konstrakte i „Muškarčina“ Sare Jo.

Producenti filma su Marija Dimitrova, Klaudia Śmieja-Rostworowska, Ankica Jurić Tilić, Beata Rzeźniczek, Milan Stojanović, Blerta Basholli.

Koproducenti su Kristina Börjeson, Jonas Kellagher, Kristina Ceyton, Sam Jennings, dok su izvršni producenti Tim Headington, Lia Buman, Ana Leocha, Marcin Łuczaj i Jan Naszewski.

Film su producirale kompanije List Production, Madants, Kinorama, Sense Production i Industria Film, u koprodukciji sa Film i Väst, Common Ground Pictures i Causeway Films, u saradnji sa Tango, New Europe Film Sales i Filmskim festivalom Adelaide. Internacionalnu distribuciju obavlja New Europe Film Sales.

Projekat filma „Domaćinstvo za početnike“ u sklopu svoje redovne konkursne dinamike podržao je i Filmski centar Srbije.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo