Nastavljeno snimanje filma „Budi Bog s nama“ u režiji Slobodana Šijana

Podeli:

Film o snimanju prvog avangardnog filma na ovim prostorima, „Budi Bog s nama“, izazvao je veliku pažnju u zemlji i regionu, iako su kamere još uvek uključene.

Prvi kadrovi ovog ostvarenja o Bošku Tokinu, pioniru filmske kritike i misli o filmu kod nas, snimljeni su u Bečeju, a nedavno se ekipa, predvođena rediteljem Slobodanom Šijanom, našla u okolini Nevesinja.

Lokalno stanovništvo rado se odazvalo pozivu produkcije da statira u povratničkom filmu jednog od najvećih srpskih i evropskih reditelja, kao i da upozna glavnog glumca, Miloša Bikovića.

Kadrovi su snimljeni na Ovčjem mostu, koji datira još iz perioda Osmanlijske vladavine u Hercegovini, kao i u okolini Nevesinja.

Biković, obučen u uniformu srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata, bio je raspoložen da se u pauzama snimanja slika sa fanovima i statistima, od kojih su pojedini nosili isti kostim.

Budi Bog s nama

Podsetimo, „Budi Bog s nama“ je priča o legendarnom srpskom filmskom reditelju i jednom od osnivača zenitizma Bošku Tokinu i snimanju prvog avangardnog filma na ovim prostorima. Film je misteriozno nestao posle snimanja, a kroz sudbinu glavnog junaka saznajemo istinu o njemu.

kzsbecej020720210028 460x0 1

– Tokin i dadaista Dragan Aleksić snimili su film koji se zvao „Kačaci u Topčideru“ ili „Budi Bog sa nama“, a mi smo drpili ovaj drugi naziv. O tom ostvarenju izašao je samo jedan člančić tako da se ne zna mnogo o čemu se u njemu radilo. Moja teorija je, pošto su obojica bili novinari, da su uradili dobar PR i da su stvorili mito od tog filma a poznato je da su samo snimili 200 metara. Jedan je priča da ga je snimatelj zapalio jer se zaljubio, pa da je jednostavno nestao, izgubio se. Ali sigurno je bila namera dobro zezanje jer su bili avangardisti – rekao je pre nekoliko meseci Šijan.

Ovo neće, kako je ranije objasnio, biti biografski film o Tokinu, nego fantazija sa nekim elementima iz njegovog života koja ima prilično slobodan pristup.

Producenti su najavili da kroz ovaj film upoznajemo Beograd (Pariz Balkana) iz zlatnog doba 1920-ih godina prošlog veka; Beograd avangarde, dadaizma, futurizma i zenitizma. Ali i regtajma, džeza i čarlstona. I automobilizma, aeroplana i seksualne revolucije.

Film „Budi Bog s nama“ je koprodukcija sedam zemalja i okupio je fantastičnu ekipu autora, među kojima su i direktor fotografije Dušan Ivanović, kostimografi Boris Čakširan i Bojana Nikitović, scenografi Jelena Milinović, Valentina Popržan i Nenad Marković… Muziku komponuje grupa Lajbah.

U impozantnoj glumačkoj ekipi su, pored Bikovića, Sloboda Mićalović, Milutin Milošević, Nebojša Dugalić, Goran Bogdan, Jovana Stojiljković, Andrija Milošević, Sergej Trifunović, Marko Janketić, Nikola Rakočević, Viktor Savić, Miloš Samolov, Nenad Okanović…

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Siniša Žerajić / ATA images / Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo