Nikita Milivojević je novi umetnički direktor Bitefa

Podeli:

Nikita Milivojević je na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda imenovan za novog umetničkog direktora Bitefa. Dobio je mandat da, kroz svoju viziju Bitefa, odredi novi koncept i selektuje predstave za festival.

On je jedan od vodećih srpskih pozorišnih reditelja i redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ostvario je zapaženu karijeru kako u Srbiji tako i širom sveta. Režirao je u Engleskoj, SAD, Nemačkoj, Švedskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj, Kipru, Sloveniji, Makedoniji. Dobitnik je svih relevantnih pozorišnih priznanja u svojoj zemlji: nagrade „Bojan Stupica“, više Sterijinih nagrada, „Politikine“ nagrade za najbolju režiju na 31. Bitefu, nagrade kritike pozorišnog časopisa „Scena“, godišnjih nagrada mnogih pozorišta i festivala (Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskog narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Malog pozorišta „Duško Radović“, Šabačkog pozorišta „Ljubiša Jovanović“, Grada – teatara Budva…).

Bio je direktor Bitef teatra od 2005. do 2009. i postigao brojne međunarodne uspehe u svom mandatu. Njegova biografija predstavljena je u monografiji „Ja ovde silazim“ koja je objavljena prošle godine.

Nikita Milivojević

Reditelj će na mestu umetničkog direktora Bitefa zameniti Ivana Medenicu koji je na ovoj poziciji bio prethodnih sedam godina, a mandat mu je istekao prošlog decembra. Pre njega program su selektovali Anja Suša, Jovan Ćirilov, Mira Trailović.

Podsetimo, Bitef je osnovan 1967. godine na inicijativu Mire Trailović i Jovana Ćirilova. Rastući i razvijajući se, postajao je jedan od najvećih i najvažnijih evropskih festivala. Već više od pola veka Bitef prevazilazi sve političke i kulturne barijere i uspešno ide u korak sa burnom evolucijom pozorišne umetnosti, podsećaju iz Bitef teatra.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto : Vesna Lalić / Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo