Milan Marić kao glumac Ivan Maslać u seriji „Pad“: Pad jedne zemlje, jednog društva i jednog čoveka (TIZER)

Podeli:

Milan Marić tumači glavnu ulogu u seriji „Pad“ koja će biti pretpremijerno prikazana na 28. Sarajevo film festivalu. 

Biće predstavljena u okviru programa pod nazivom „Avantpremiere“ gde će pored nje, biti predstavljena i druge serije iz Srbije poput „U klinču“ i „Mama i tata se igraju rata“.

Serija ima osam epizoda, a rađena je po motivima knjige Žarka Lauševića, opisuje tragičan događaj iz avgusta 1993. godine, u kojem je učestvovao poznati jugoslovenski glumac.

O čemu se radi u seriji „Pad“ i koga zapravo glumi Milan Marić?

Milan Marić, iako su tako pisali mediji, ne tumači lik glumca Žarka Lauševića, niti je ovo biografska serija o pomenutom glumcu. Serija je samo inspirisana knjigom poznatog glumca.

Raspad bivše Jugoslavije i rat, sankcije i siromaštvo, hiperinflacija i svakodnevno nasilje u celom društvu, obeležili su devedesete godine prošlog veka, a ujedno daju i vremenski okvir radnje serije, koja nedvosmisleno ukazuje na moralni, duhovni i konačno fizički pad cele jedne zemlje.

Preuzimajući samo osnovne motive iz autobiografske knjige „Godina prođe dan nikad“, serija „Pad“ prati život glumca Ivana Maslaća od trenutka kada on i njegov brat stižu do stana svog ujaka, nedaleko od mesta na kojem se u Podgorici upravo desio sukob sa tragičnim posledicama. Priča se nastavlja u istražnom zatvoru SPUŽ , gde se glavni junak susreće sa galerijom živopisnih likova od sitnih lopova, kriminalca i ubica, pa do političkih zatvorenika.

Milan Marić
Milan Marić u seriji „Pad“

Paralelno, upoznajemo odnos Ivana i njegovog oca Nikole, ozbiljnog i racionalnog čoveka, sa kojim Ivan od detinjstva ima komplikovan odnos. Ove dve priče se usložnjavaju i proširuju, osvetljavajući s jedne strane zavodljiv život jedne od najvećih glumačkih zvezda Jugoslavije.

„Serija „Pad“nije klasična adaptacija književnog dela, već predstavlja slobodnu interpretaciju kako knjige, tako i jednog tragičnog događaja koji je ustvari metafora tragičnog vremena koje je obeležilo devedeste godine prošlog veka, na ovim podnebljima.  I kada jedan glumac, umetnik čiji je poziv da širi humane vrednosti, oplemenjuje druge ljude, postane slučajni akter tragičnog događaja i pređe na drugu, tamnu, stranu – to otvara sva moralna i etička pitanja. Koliko duboko treba da padneš da bi se iskupio? Da li posle pada možeš ustati i nastaviti dalje? Šta je adekvatna kazna? – su samo neka pitanja na koja naš glavni junak traži odgovor.  Stoga se serija „Pad“ ne tiče samo glavnog junaka – glumca, već kroz njegovu tragičnu sudbinu govori  o ljudima koji su,  kao i ta zemlja doživeli opšti duhovni, moralni i fizički pad. Zato su u našoj seriji sva imena promenjena, a mnoge nove izmišljene situacije i scene doprinose utisku prošlih vremena“, objašnjava reditelj Bojan Vuletić.

Milan Marić
Izudin Bajrović i Milan Marić u seriji „Pad“

Autorsku ekipu čine i scenaristi Bojan Vuletić i Petar Mihajlović, direktor fotografije Dušan Joksimović, scenograf Aljoša Spajić i kostimograf Dragica Laušević. Izuzetne uloge su, pored Milana Marića u glavnoj ulozi, ostvarili i Krešimir Mikić, Izudin Bajrović, Slavko Sobin, Dragan Marinković, Milica Janevski, Anđela Jovanović, Kemal Rizvanović i mnogi drugi.

Televizijsko prikazivanje očekuje se na zimu 2023. na Superstar TV, a produkcijske kuće Firefly Productions i Telekom Srbija stoje iza ove originalne TV serije.

Zapratite nas i na Instagramu: https://www.instagram.com/kinopolis.rs/

Pogledajte tizer serije u kojoj Milan Marić tumači glavnu ulogu:

Izvor: Firefly productions

Foto: Firefly productions promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo