Džejms Kameron o olupini Titanika: Jedno od najopasnijih mesta na Zemlji

Podeli:

Slavni reditelj Džejms Kameron upozoravao je na opasnosti koje sa sobom nosi obilazak olupine broda Titanik.

Reditelj filma “Titanik” izjavio je da je u pitanju jedno od najopasnijih mesta na planeti. On je to rekao još 2012. godine, a poučen iskustvom 33 spuštanja na dno okeana dok je radio na legendarnom filmu.

“Idete na jedno od najopasnijih mesta na Zemlji”, rekao je slavni oskarovac Džejms Kameron i dodao: “Nije baš da ste u mogućnosti da pozovete pomoć na putu da vam pomogne.”

Ovi Kameronovi komentari ponovo su postali aktuelni dok su oči sveta uperene u potragu za pet članova posade podmornice Titan, koja je nestala na putu prema olupini Titanika.

Ipak, osim velikog rizika koji nosi odlazak na dno okeana, Džejms Kameron kaže da je videti “ono što nijedan čovek ranije nije video” bio bolji osećaj za njega nego svi crveni tepisi i slava koju mu je film doneo.

Džejms Kameron, koji je napisao knjigu o istraživanju Titanika, posetio je olupinu više od 30 puta. Prvi put je to učinio 1995, uz pomoć ruske podmornice.

Džejms Kameron, koji je 1997. režirao film Titanik, kaže za BBC da je gubitak podmornice Titan osetio „u sopstvenim kostima“.

Džejms Kameron je 33 puta zaronio do olupina Titanika.

Kada je podmornica nestala, bio je na brodu, te je za nestanak saznao tek u ponedeljak.

Čim je čuo da je podmornica istovremeno izgubila i navigaciju i kontakt, odmah je posumnjao da je došlo do nesreće.

Džejms Kameron

„Osetio sam da je podmornica nestala jer su se istovremeno pokvarili elektronika, komunikacioni sistem i uređaj za praćenje.

„Odmah sam pozvao poznavaoce podvodne zajednice i za sat vremena saznao da su bili na 3.500 metara spuštajući se ka dnu od 3.800 metara“, rekao je Džejms Kameron.

Kako je pojasnio, nemoguće je „istovremeno izgubiti kontakt i navigaciju, a da ne dođe do katastrofe“.

„Prva stvar koja mi je pala na pamet jeste da je došlo do implozije“, izjavio je filmski režiser.

Zvaničnik američke mornarice je u četvrtak rekao BBC-jevom partneru CBS Njuzu da je mornarica otkrila „akustičnu anomaliju u skladu sa implozijom“ ubrzo pošto je Titan izgubio kontakt sa površinom.

Informacije su, kako je rekao, prosleđene američkom timu obalske straže koje su im pomogle da se suzi oblast pretrage.

Kameron je za BBC Njuz rekao da je protekla nedelja bila poput „dugotrajne i košmarne šarade u kojoj ljudi trče i naokolo pričaju o buci, kiseoniku i svim ovim drugim stvarima“.

„Znao sam da se ta podmornica nalazi tačno ispod sopstvene poslednje poznate dubine i položaja. Upravo su je tamo pronašli“, rekao je.

Kada je u četvrtak raspoređeno podvodno vozilo na daljinsko upravljanje, tragači su delove podmornice „pronašli za nekoliko sati, verovatno za nekoliko minuta“, dodao je Kameron.

Ukazao je i da ima neke „užasne ironije“ u gubitku Titana i njegove posade, poredeći sa gubitkom samog Titanika 1912. godine.

„Sada imamo još jednu olupinu koja je zasnovana, nažalost, na istim principima nepoštovanja upozorenja.

„Oušengejt su upozorili“, izjavio je.

Kompanija je imala interno zaposlene ljude koji su dali otkaz, ali Kameron nije precizirao zašto.

Pojedini članovi zajednice potapanja, napisali su pismo kompaniji upozoravajući je da se kreće putem koji vodi do katastrofe.

Ovaj filmski reditelj nije prvi koji je zabrinut poslovanjem ove turističke kompanije.

U pismu koje je Mornarsko tehnološko društvo (MTS) poslalo Oušengejtu, u martu 2018. u čiji uvid je imao Njujork Tajms navodi se da bi „trenutni ‘eksperimentalni’ pristup koji kompanija primenjuje mogao rezultirati negativnim ishodima (od manjih do katastrofalnih)“.

Američki sudski dokumenti pokazuju da je jedan od bivših radnika kompanije upozorio na potencijalne bezbednosne probleme sa plovilom još 2018. godine.

Dokumenti pokazuju i da je David Lokridž, direktor za pomorske operacije kompanije, izrazio zabrinutost.

Portparol Oušngejta odbio je da komentariše bezbednosna pitanja koja su pokrenuli Lokridž i MTS.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Kevin Winter / Getty Images / Printscreen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo