Festival filmova podunavskih zemalja – 6. Dunav Film Fest

Podeli:

Šesto izdanje festivala Dunav Film Fest biće održano od 22. do 27. avgusta u Smederevu.

U okviru programa biće prikazano 35 ostvarenja podeljenih u četiri programske celine. Glavni program festivala biće održan u Malom gradu Smederevske tvrđave, dok će se filmovi u okviru programa Neprolazni gledati na lokaciji Dunavskog parka.

Na Platou kod Кarađorđevog duda biće prikazani filmovi iz programske celine Porodica na okupu. Na letnjoj sceni (dvorište) i u bioskopu Centra za kulturu Smederevo biće održan program Reka-pitulacija.

Šesto izdanje festivala Dunav Film Fest obeležiće zapažena ostvarenja priznatih reditelja, ali i mladih autora i autorki čije karijere su tek na početku.

Ostvarenja iz glavnog programa koja će publika imati priliku da pogleda su, između ostalih, film „Tačka povratka“ (Restore Point) autora Roberta Hloza. Film je smešten u 2041. godinu u kojoj je svet na ivici propasti. Nauka je dala čovečanstvu sposobnost da žrtve nasilnih zločina vrati u život, omogućavajući ambicioznom detektivu da reši slučaj ubijenog para tako što će vratiti jednog od njih nazad u život.

Dunav Film Fest
Dunav Film Fest

Ostvarenje „Plastično nebo“ autora Tibora Banockog i Šarlote Sabo takođe je smešteno u budućnost, u 2123. godinu u postapokaliptičnu Budimpeštu gde se mladi bračni par bori za život.

Film „Da li me voliš?“ autorke Tonje Najabrove prati tinejdžerku Kiru čiji život počinje da se menja kada otkrije da njen otac ima ljubavnicu. Njena potraga za ljubavlju, toplinom i nadom za bolju budućnost se poklapa sa slomom Sovjetskog Saveza koji, kao i njen život, počinje da se raspada.

Još jedno ostvarenje koje će biti prikazano na festivalu Dunav Film Fest je i „Nula kalorija“ autorke Džesike Hausner. Gospođica Novak se pridružuje osoblju međunarodnog internata, kako bi predavala o savesnom konzumiranju hrane. Međutim, njena načela se ne podudaraju sa očekivanim i ona naglašava da je zdravije jesti manje. Ostali nastavnici polako primećuju šta se dešava, ali do trenutka kada roditelji shvate, klub Nula kalorija postaje stvarnost.

Osim bogatog glavnog i pratećeg programa festival će projekcijom ostvarenja „Osam i po“ Federika Felinija obeležiti 60 godina od premijere filma i 30 godina od smrti slavnog italijanskog filmskog reditelja i scenariste, dok će prikazivanje filma „Novac“ biti održano u čast autora Robera Bresona i tom prilikom će biti obeleženo 40 godina od premijere njegovog poslednjeg filma.

Festival je takmičarskog karaktera i žiri svake godine čine relevantni filmski radnici koji će dodeliti nagradu Dunavska lađa za najbolji film u takmičarskoj selekciji.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo