Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji: 15 filmskih priča u trci za nagrade

Podeli:

Pod simboličnim naslovom i kampanjom „Nema odustajanja“, ovogodišnje, 47. izdanje Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji svečano će biti otvoreno 12. avgusta premijerama dva ostvarenja – „Koma“ i „Prigušivač“, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u MTS Dvorani.

Kako je istakao Saša Radojević, filmski kritičar, reditelj i publicista, član žirija koji će ove godine odlučivati o najboljim filmskim pričama i nagradama, u okviru glavnog takmičarskog programa pred publikom će biti 15 filmova.

– I ova godina je dobar pokazatelj toga kako se stvari odigravaju kada je reč o produkciji filmova u Srbiji, i to je sasvim solidna kvota, a pri tom to nije ukupan broj filmova koji je ovde proizveden između dva festivala. U ovim filmovima se mogu razaznati različiti žanrovi, i čini mi se da je to jedan od tih važnijih momenata – da postoji prisustvo reditelja različitih generacija, različitih produkcionih uslova, od filmova koji su imali uspeha na međunarodnim festivalima, do onih koji su prvenstveno orijentisani prema komercijalnoj ekspoataciji. Stvari, dakle, idu u dobrom smeru – izjavio je Radojević.

– Kada je reč o ovogodišnjem festivalu scenarija, na jednom mestu mogu da se kompariraju filmovi koji su proizvedeni u proteklih godinu dana, i samim tim da ti filmovi naprave jednu prirodnu hijerarhiju. Ono što je posebno važno, u Vrnjačkoj Banji se prikazuju filmovi koji su i deo onoga što je taj rubni, marginalni deo ovdašnje proizvodnje, i ti filmovi se nalaze mahom u konkurenciji, tako da je ovaj festival najdemokratičniji filmski festval u Srbij. Samom činjenicom da postoje tri nagrade, pored toga što se vrednuje scenario, postoji mogućnost za afirmaciju određenih filmova i mnogi autori koji inače ne bi mogli da se probiju pred establišment, upravo zahvaljujući Vrnjačkoj Banji imaju mogućnost da dođu do jedne od te tri nagrade – rekao je Radojević.

Kako je najavio, članovi ovogodišnjeg žirija su i scenaristkinja Nataša Drakulić, koja će verovatno biti i predsednica, i reditelj i scenarista Srđan Dragojević, prošlogodišnji laureat nagrade „Zlatno pero“ za najbolji scenario, za film „Nebesa“.

Festival filmskog scenarija
Festival filmskog scenarija

Pored „Kome“ u režiji Petra Jakonića, koji sa Vidom Basarom potpisuje i scenario, i „Prigušivača“ reditelja Gorana Nikolića i scenaristkinje Natalije Musić, u trci za ovogodišnje nagrade su i „Vučje Bobice“ (režija Sreten Jovanović, scenario Tode Nikoletić), „Kristina“ (režija Nikola Spasić, scenario Milanka Gvoić), „Ko živ, ko mrtav“ (režija Rade Ćosić, koji potpisuje scenario zajedno sa Markom Backovićem), „Oluja“ (režija i scenario Miloš Radunović).

U trci za nagrade 47. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji je i poslednji film legendarnog filmskog autora Puriše Đorđevića, „Usta puna zemlje“, za koji je napisao i scenario po motivima istoimenog romana Branimira Šćepanovića.

Tu su i nagrađivana ostvarenja na brojnim regionalnim i svetskim festivalima, „Da li ste videli ovu ženu?“ (režiju i scenario zajedno potpisuju Dušan Zorić i Matija Gluščevič“), „Ovuda će proći put“ (rediteljke i scenaristkinje Nine Ognjanović), „Trag divljači“ (režija Nenad Pavlović, koji sa Dimitrjem Vojnovim i Đorđem Milosavljevićem potpisuje i scenario), “ Munje:opet!“ (režija Radivoje Raša Andrić, scenario Srđa Anđelić), „Indigo kristal“ (režija i scenario Luka Mihailović).

U glavnoj selekciji su i „Vera“ (režija Nedeljko Kovačević, sa Kristinom Đuković potpisuje i scenario), „Troje“ (režija Petar Pašić, sa Katarinom Nikolić potpisuje i scenario), „Sveta Petka – Krst u pustini“ (režija Hadži Aleksandar Đurović, sa Ljiljanom Habjanović, autorkom romana „Sveta Petka“ potpisuje i scenario).

Poslednji film iz ovog programa, čijom će premijerom 17. avgusta biti i zatvoren ovogodišnji festival je „Momak i devojke“ (režija Ivica Vidanović, scenario Rok Radiša).

Van konkurencije, publika će imati priliku da vidi dugometražni dokumentarac „Zima jednog proleća“ Milana Nikodijevića, priču o legendarnom snimatelju Predragu Pegi Popoviću, i njegovoj fotografiji mrtvog Jana Palaha, praškog studenta koji se 1968. spalio u znak protesta zbog sovjetske vojne intervencije, jedinoj koja postoji u svetu.

Uz najavu da se vraća Kan u Vrnjačku Banju, i da se dosta toga uradilo da se vrati stari i doda novi glamur ovom festivalu, Marko Jovičić, izvršni producent i reditelj festivala, istakao je ovogodišnji promotivni tim sastavljen od popularnih glumaca, i novi skeč koji prati 47. izdanje Festival filmskog scenarija.

– Miki Manojlović u ulozi selektora scenarija u Squid Game-u, Ljiljana Stjepanović, Mirka Vasiljević, Marina Ćosić, Miljan Prljeta, Miroljub Turajlija, Rade Ćosić, Branislav Tomašević, Bora Nenić i Jovana Radosavljevic će nas nasmejati do suza, ali i podsetiti na prošlogodisnje skandale i staviti do znanja da ove godine „Nema odustajanja“, kako glasi slogan festivala – istakao je Jovičić.

Glumci Rade Ćosić i Rok Radiša prvi put u karijeri predstaviće se kao scenaristi (reč je o filmovima „Ko živ, ko mrtav“ i „Momak i devojke“), a kako su izjavili na jučerašnjoj konferenciji za novinare, njihov motiv je da ohrabre i druge kolege – glumce da se upuste u avanturu pisanja filmskih priča, iako to nije baš tako opšteprihvaćeno u našoj sredini.

Podsećajući na istoriju Festival filmskog scenarija i njegovo prvo izdanje koje je organizovano 1977, o njegovom značaju i ovogodišnem programu govorili su juče i Radenko Ranković, ćlan Umetničkog veća i selekcionog tima, Saša Milenković, direktor Festival filmskog scenarija, a u ime glavnog pokrovitelja, kompanije „Gorki list“, Aleksandra Dogančić.

Iza jednog od retkih festivala i u svetu koji su posvećeni isključivo filmskom scenariju, Festival filmskog scenarija, kao pokrovitelji stoje i Filmski centar Srbije, Kulturni centar Vrnjačka Banja, Opstina Vrnjačka Banja, Ministarstvo kulture, Turistička organizacija Vrnjačka Banja, Telekom Srbija.

Ovogodišnji Festival filmskog scenarija organizuje i simpozijum „Gordan Mihić – Hroničar margine”, čija je tema posvećena delu jednog od naših najznačajnijih filmskih i televizijskih scenarista. Moderator simpozijuma je filmski kritičar Dejan Dabić, uvodničar je dramaturg, reditelj i kritičar, Saša Radojević, a učesnici: Milutin Petrović, dr Vesna Perić, dr Ljubinka Stojanović, Ivan Velisavljević, Filip Čolović i Velimir Stojanović.

Pored ostalog, biće reči o Mihićevom doprinosu “crnom talasu”, autorskom prožimanju sa Ljubišom Kozomarom, Goranom Paskaljevićem i Emirom Kusturicom, zatim o tipologiji junaka u njegovim filmovima, kao i o nekim od njegovih najvažnijih TV serija kao što su “Kamiondžije“.

Poseban program Festival filmskog scenarija posvetiće i nedavno preminulom scenaristi i reditelju Srđanu Koljeviću (1966 – 2023), prošlogodišnjem laureatu nagrade „Zlatno pero Gordan Mihić“ za životno delo.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Miroslav Dragojević/Nenad Matović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo