Film „Pukotina u ledu“ Maje Miloš u koprodukcionom marketu „CineLink Work in Progress“ Sarajevskog filmskog festivala

Podeli:

Film „Pukotina u ledu“ Maje Miloš na Sarajevo film fesrivalu u „Work in Progress“ programu.

Objavljen je je spisak projekata filmova odabranih za program „CineLink Work in Progress“, deo koprodukcionog marketa Sarajevskog filmskog festivala, koji je osmišljen da predstavi uzbudljiva nova dela koja potiču iz dinamičnog regiona Jugoistočne Evrope.

Među izabranima je i projekat novog filma Maje Miloš – „Pukotina u ledu“ (Rift in the Ice), budućeg filma koji nastaje zahvaljujući podršci i Filmskog centra Srbije.

 Ovaj segment obuhvata projekte deset dugometražnih filmova – osam igranih i dva dokumentarna. Svi će biti predstavljeni visikopozicioniranim profesionalcima iz filmske industrije: finansijerima, agentima prodaje, distributerima, emiterima i selektorima festivala, sa ciljem pomoći u završetku radova na projektuima i uvećanju mogućnosti za distribuciju.

Osim toga, svi filmovi će se takmičiti za dve nagrade: Post Republic Award, u iznosu od 30 hiljada evra u uslugama i Turkish National Radio Television Award od 25 hiljada evra kešu, a tu je sada i nagrada CineLink Impact Award, za koju mogu da bore i projekti koji će biti predstavljeni u sklopu programu „Docu Rough Cut Boutique“.

Ta nagrada obuhvata konsultantske usluge u vrednosti od 20 hiljada evra. Program „CineLink Industry Days“, kako je planirano, trajaće od 12. do 17. avgusta ove godine.

Prema u ovom trenutku dostupnim informacijama, sinopsis filma „Pukotina u ledu“ glasi: Marija je klizačica koja živi sa ocem, kamiondžijom, na obodu Beograda. Skrhana bolom zbog gubitka majke koja je umrla tri godine ranije, ona ne može da izrazi svoju rasplamtalu seksualnost.

Ona to doživljava kao veliku tajnu koja je progoni i oseća se bezvrednom. Marijin otac se zbližava sa ženom koja se potom useljava u njihovu kuću zajedno sa svoje dve kćerke. Marija podržava svog oca ali shvata da ne može da veruje svojoj novoj maćehi.

U svojoj eksplikaciji projekta autorka Maja Miloš je ovaj svoj projekat pojasnila i sledećim rečima: „Pukotina u ledu se bavi pitanjima integriteta žena u materijalistički i takmičarski ustrojenom svetu punom agresije.

Pukotina u ledu
Film „Pukotina u ledu“

Film prati junakinjino intimno putovanje samoprihvatanja i integriteta, potcrtavajući obim degradacije i eksploatacije žena kroz razne društvene slojeve, s ciljem da na sirov način oslika stvaran život bez propratnog moralisanja.

Narativni modeli bajki su uronjeni u savremenu priču kako bi se istražilo kako humanističke ideje bajki funkcionišu u današnjem svetu…“

„Pukotina u ledu“ se bavi pitanjem ženskog integriteta u materijalističkom okruženju punom agresije i prekomerne ambicije. „Film ispituje žensku seksualnost u jednom seksom opsednutom svetu, u kome se ona često koristi kao oruđe u igri moći“, podvlači Maja Miloš.

„Uz sva očekivanja i prosuđivanja, veoma je komplikovano da žena pronađe sopstvenu seksualnost, a moj novi film, pre svega, istražuje moć ljubavi i njenu neophodnost kako bismo otkrili i prihvatili sami sebe.“

Maja Miloš, poznata po svom nagrađivanom debitantskom ostvarenju „Klip“, napisala je scenario za svoj novi film. Njeni ključni saradnici na filmu „Pukotina u ledu“ su direktor fotografije Vladimir Simić, kostimografkinja Ivana Majstorović Kesić, scenografknja Marija Jocić, maskerka Mojca Gorgoranc i snimantelj zvuka Marsel de Hugd.

Jovana Stojiljković tumači lik Marije, a tu su i: Marko Grabež (kao Luka Ćuk), Anđela Jovanović (kao Nevena, najbolja Marijina prijateljica), Nataša Ninković (maćeha Suzana) i Ljubomir Bandović (otac Dragan). Svoj glumački doprinos filmu dali su glumci iz Hrvatske: Barbara Nola, Goran Navojec i Dejan Aćimović.

U ovom trenutku, film „Pukotina u ledu“ nastaje kao koprodukcija Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Italije i Holandije. Producentkinja je Jelena Mitrović (bAŠ Čelik), a koproducenti su: Ines Vasiljević, Jožko Rutar, Danijel Hočevar, Boris T. Matić, Lana Matić, Ivan Bakrač, Denis Vaslin.

Odnosno, producentske kuće: Nightswim, Zavod Spok, Vertigo, Propeler Film, Quadrifolium Film, Volya Films.

Film su, osim Filmskog centra Srbije, podržali i CE Media, Slovenački filmski centar, HAVC, Italijansko ministarstvo kulture (Mibact), Holandski filmski centar (NFF), KMBO distributerska kuća iz Francuske, Crnogorski filmski centar i Eurimaž fond za koprodukcije.

Maja Miloš je diplomirala na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti. Učestvovala je u programu Berlinale Talent Campus, kao i u dokumentarističkom programu La Femis.

Režirala je jedanaest kratkometražnih filmova, od kojih je većina nagrađena na nacionalnom i internacionalnom nivou. Njen prvi dugometražni film „Klip“ (2012) prikazan je na međunarodnim filmskim festivalima u Roterdamu, San Sebastijanu, Torontu, Moskvi, Karlovi Varima, Solunu, Minhenu, Tansilvaniji i osvojio je brojne nagrade, uključujući Nagradu Tigar u Roterdamu.

Bila je članica žirija festivala u Roterdamu, Sarajevu, Karlovi Varima, Pančevu, Leskovcu. Radi kao asistentkinja na katedri filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Izdvajamo