„Mrak“: Reditelj Dušan Milić povukao je film sa ovog festivala

Podeli:

„Mrak“ je samo jedan od filmova koji je bio najavljen u programu, ali ga je reditelj Dušan Milić povukao sa festivala.

Film se našao u takmicarskom programu ovogodišnje 46. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, koji će se održati od 12. do 17. avgusta. 

Međutim, reditelj je odlučio da povuče film sa festivala. Kao razloge navodi to što je termin koji je ponuđen bio neodgovarajući. Film je dobio termin u ponedeljak, u popodnevnom terminu i to u zatvorenom prostoru, odnosno bioskopu. S’ toga, reditelj nije želeo da film vidi samo nekoliko ljudi koji će uspeti, u skladu sa svojim obavezama, da pogledaju film. Njegova je želja da film vidi što više ljudi, objasnio je u izjavi.

O čemu se radi u filmu „Mrak“?

Premijerno prikazan na 50. Festu, ovaj psihološki triler, inspirisan istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, dobio je odlične kritike, a dobio je i nagradu publike u Trstu.

Film obrađuje potresnu životnu priču koja je ispričana kroz vizuru devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, sa majkom i dedom živi u planinskim zabitima Kosova, u sablasnoj kući okruženoj gustom šumom. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve.

U filmu igraju Slavko Štimac, Danica Ćurčić, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović i drugi.

Mrak

– Neizmerno mi je žao što je gospodin Milić odustao od učešća na Festivalu u Vrnjačkoj banji. Pokušali smo da mu objasnimo da je u konkurenciji 16 filmova i da nisu svi mogli da dobiju termin na otvorenoj pozornici, jer jednostavno trajanje festivala i termini projekcija koju su moguće tek kada padne mrak, nisu bile dovoljne za sve. Samo šest filmova je bilo moguće prikazati na pozornici plus jedan dokumentarac rađen u Vrnjačkoj banji kao omaž rokenrol sceni. Ovi ostali, a bilo ih je 10, sada u ovim okolnostima devet, biće prikazani u bioskopskoj dvorani. Među njima su i filmovi reditelja Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“ kao i „Nebesa“, Srđana Dragojevića, pa se nisu bunili – rekao je direktora „Kulturnog centra“ Vrnjačke Banje, koja organizuje pomenuti festival Saša Milenković za „B92“.

Zapratite nas i na Instagramu: https://www.instagram.com/kinopolis.rs/

Izvor: Kinopolis 

Foto: Kiril Prodanov/Yana Lozeva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo