Narodno pozorište u Beogradu: Počela rekonstrukcija gledališta Velike scene

Podeli:

Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je danas da su počeli radovi na rekonstrukciji gledališta Velike scene, koji bi trebalo da budu gotovi do 15. avgusta.

Iz Narodnog pozorišta je saopšteno da će radovi „tom prostoru dati potpuno novi, reprezentativni sjaj i izgled“, dok je upravnik Svetislav Goncić ocenio da će sala posle dugo vremena postati moderno opremljen pozorišni sektor i što će dočekati „na jesen novu sezonu sa novim gledalištem“.

„Rekonstrukcija predstavlja nastavak radova na investicionom održavanju i unapređenju uslova rada i boravka u zgradi. Pre toga, uradili smo kapitalni posao, a to je uvođenje centralnog grejanja i prelaženje sa prljavih tehnologija na daljinsko grejanje“, podsetio je Goncić.

Prema njegovim rečima, u pozorištu se bave i „kompletnim vodovodnim sistemom na kome se nije radilo od kraja osamdesetih godina, kao i svim drugim sistemima koji utiču na zdravlje kako zaposlenih, tako i sugrađana i drage publike“. 

Tehnički direktor Narodnog pozorišta Mališa Đurašinović je podsetio da su ovo „prvi veći, obimniji radovi“ u prostoru Velike scene od 1989. godine, odnosno od otvaranja zgrade posle višegodišnjeg renoviranja.

„Pune 34 godine, osim povremenih tapaciranja dotrajalih sedišta, ovde ništa nije rađeno u tako velikom obimu. Ovoga puta, radovima će biti obuhvaćena kompletna zamena svih fotelja u parteru, na prvoj, drugoj i trećoj galeriji, kao i postavljanje novih tepiha unutar sale i po hodnicima galerija“, naveo je Đurašinović.

Prema njegovim rečima, biće urađena reparacija svih stolica iz loža, koja podrazumeva ponovno tapaciranje, peskiranje, nanošenje nove farbe i lakiranje.

Narodno pozorište u Beogradu
Narodno pozorište u Beogradu

„Rekonstrukcijom ćemo povećati komfor i obezbediti kvalitetne uslove gledanja predstava. Želimo da sala zablista u punom sjaju. Verujem da će naša verna publika u novoj sezoni uživati u ambijentu novog izdanja Velike scene Narodnog pozorišta“, naglasio Đurašinović.

Radovima će biti obuhvaćeno i sređivanje poda na samoj sceni, odnosno reparacija njegovih oštećenih delova, koji će biti ishoblovani i ofarbani, a urađeni su i trogodišnji atesti za dizalice i pokretne mehanizme na sceni, dodao je Đurašinović.

Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je da su za radove izdvojena sredstva iz budžeta Srbije, odnosno Ministarstva kulture. Narodno pozorište u Beogradu završilo je pozorišnu sezonu premijerom predstave „Ribarske svađe“ u nedelju, 2. jula.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Tanjug/Željko Jovanović/Vladimir Sporčić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo