Otkriveni članovi žirija takmičarskog programa -igrani film Sarajevo film festivala

Podeli:

Otkriveni članovi žirija takmičarskog programa -igrani film Sarajevo film festivala. Jednu članicu dobro znate iz filma „Mrak“ Darka Milića.

Mia Vašikovska, Zlatko Burić, Danica Ćurčić, Juraj Lerotić i Džoš Sigel su članovi žirija 29. Sarajevo film festivala, koji će biti održan od 11. do 18. avgusta, saopštili su organizatori.

Glumica i rediteljka Mia Vašikovska biće predsednica žirija Takmičarskog programa – igrani film na Sarajevo film festivalu, dok su članovi hrvatsko-danski glumac Zlatko Burić, srpsko-danska glumica Danica Ćurčić, hrvatski reditelj i glumac Juraj Lerotić i kustos Odseka za film u nujorškom Muzeju moderne umetnosti Džoš Sigel.

– Oduševljena sam što ću biti predsednica žirija 29. Sarajevo film festivala sa tako divnim članovima međunarodne umetničke zajednice. Čini se da je ovo posebno važan trenutak da se prisetimo početaka festivala i da slavimo važnost okupljanja s ciljem promocije različitih kultura, perspektiva i iskustava kroz umetnost – izjavila je Mia Vašikovska, koja će predsedavati žirijem nakon niza uglednih kolega iz čitavog sveta, među kojima su Majk Li, Miki Manojlović, Jasmila Žbanić, Džeremi Ajrons, Danis Tanović, Mišel Franko, Ašgar Farhadi, Ruben Ostlund, Mišel Azanavisijus, Jasna Đuričić, Sebastijan Majse…

Članovi žirija
Otkriveni članovi žirija za igrani film Sarajevo film festivala.

Mia Vašikovska, australijska glumica i rediteljka poljskih korena, trenutno je aktuelna u trileru „Club Zero“ Džesike Hausner, koji je svetsku premijeru imao na Kanskom filmskom festivalu, a proslavila se, podsetimo, ulogom u ekranizaciji romana Luisa Kerola „Alisa u Zemlji čuda“ Tima Bartona 2010. godine, koja joj donela nagradu AFI.

Igrala je i u ostvarenjima „Bergmanovo ostrvo“, „Blueback“, „Judy and Punch“, koji joj je doneo nagradu Kruga filmskih kritičara Australije, pa u filmovima „Čovek sa železnim srcem“, „Grimizni vrh“, „Madam Bovari“, „Karte do zvezda“,  „Samo ljubavnici opstaju“, „Albert Nobs“, „Džejn Ejr“, „Deca su dobro“, „Večernje sunce“, „Septembar“…

Rediteljski debi ostvarila je naslovom „Long, Clear View“, segmentom omnibusa „The Turning“, nakon čega je usledio „Afterbirth“, segment u filmu „Madly“.

U teatru je debitovala 2019. godine u predstavi „Gospodar muva“ u režiji Kipa Villijamsa i produkciji Sidnejske teatarske kompanije.

Zlatko Burić, hrvatsko-danski glumac, koji je prošle godine u Sarajevu predstavljao nagrađivani film „Trougao tuge“, debitovao je u danskoj kinematografiji legendarnom ulogom Mila u filmu „Pusher“ Nikolasa Vindinga Refna, dobivši nagradu za Najboljeg sporednog glumca Danskog udruženja filmskih kritičara, Bodil. S Refnom je sarađivao i u filmu „Bleeder“ uz Madsa Mikelsena (s kojim se prošlog leta družio u Sarajevu, prim.aut.), a potom opet igrao Mila u završetku trilogije „Pusher“. Igrao je i u filmovima Stivena Frirsa, Rolanda Emerika…  Burić je 2021. udružio snage sa švedskim rediteljem Rubenom Ostlundom u filmu „Trougao tuge“, koji je nagrađen Zlatnom palmom na Kanskom filmskom festivalu prošle godine, kada je ovenčan nagradom za najboljeg glumca na dodeli Evropskih filmskih nagrada za ulogu Dimitrija u Ostlundovom fimu. Ove godine publika ga je gledala u Netfliksovoj seriji „Kopenhagen kauboj“ Nikolasa Vindinga Refna i filmu Martina Skovbjerga „Copenhagen does not Exist“.

Danica Ćurčić, nagrađivana glumica, diplomirala je na Danskoj nacionalnoj školi scenskih umetnosti 2012. godine. Rođena je u Srbiji, a odrasla je u Danskoj, i igala u serijama „The Chesnut Man“, „Warrior“, „Face to Face“, u filmovima „Murina“, „Silent Heart“, „Out Stealing Horses“, „Department Q: The Absent One“, seriji Larsa fon Trira „The Kingdom Exodus“ i filmu Dušana Milića „Mrak“. Uz filmsku, ima i istaknutu pozorišnu karijeru, koja uključe uloge kao što su Julija u „Romeu i Juliji“ i Viola u „Na Tri kralja ili kako hoćete“ u Kraljevskom Danskom Pozorištu.

Reditelj i glumac Juraj Lerotić rođen je u Kielu. Studij filmske režije završio je u Zagrebu. Debitantski film „Sigurno mjesto“, za koji je napisao scenario, režirao ga i u kojem glumi, prikazan je na festivalima širom sveta i dosad je nagrađen s više od dvadeset nagrada – između ostalih i nagradom za Najbolji debitantski film i Best Emerging Director Award festivala u Locarnu te Srcem Sarajeva za najbolji film i najbolju mušku ulogu na prošlom izdanju Sarajevo film festivala, a ovenčan je priznanjem za režiju na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Amerikanac Džoš Sigel, kustos Odseka za film u muzeju MoMA, organizovao je više od 150 filmskih, medijskih i galerijskih izložbi, od kojih su mnoge „Njujork tajms“, „Njujorker“, ili „Artforum“ rangirali među najboljim. Član je odbora za selekciju na festivalima New Directors/New Films i Doc Fortnight, a osnivač je i direktor festivala To Save and Project: The MoMA International Festival of Film Preservation. Sigel je urednik i autor knjige „Frederick Wiseman i moderna savremena umetnost u MoMA-i od 1980. godine“, monografije „Dušo, hladno je napolju: istorija finske kinematografije“ i „Poljska škola filma u Łođu: 50 godina“.  Predavao je na brojnim institucijama, uključujući Univerzitet Jejl ili Univerzitet Kolumbija, bio član žirija na mnogim međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Veneciju, Lokarno, Torino, Dablin… Za kolekciju muzeja MoMA prikupio je više od 1.000 filmova i medijskih instalacija, uključujući zbirke Roberta Franka, Frederika Vajsmana, Ingmara Bergmana…

Foto: Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo