Sarajevo Film Festival uspostavlja godišnje nagrade za regionalne filmove

Podeli:

Nakon uspešno uspostavljenih godišnjih nagrada za TV serije pre tri godine, Sarajevo Film Festival uspostavlja i godišnje nagrade za regionalne filmove, koji će se birati po istom principu.

Glasačko telo koje do sada okuplja više od 450 filmskih i TV profesionalaca, od ove će godine na isti način kao za TV serije, raditi i na nominacijama i dobitnicima nagrada za najbolje regionalne filmove.

Dodela nagrada će se odvijati u zimskom ambijentu olimpijskih planina oko Sarajeva. Prvo izdanje dodele nagrada za regionalne filmove planirano je na Jahorini u januaru 2024.

Glasačko telo će do tada rasti: očekuje se prijem novih članova i postepena transformacija ovog neformalnog tela u Regionalnu filmsku i TV akademiju, koja će pored odlučivanja o godišnjim nagradama, na sebe preuzeti i ideju prenosa znanja i iskustava na novu generaciju filmskih i TV profesionalaca te služiti promociji i zaštiti struke u celom regionu.

Više vesti o početku rada Akademije uslediće u predstojećem periodu.

„Nakon brojnih izazova digitalne tranzicije, uticaja pandemije, regionalno tržište za film se polako konsoliduje. Verujem da će valorizacija najboljih regionalnih filmova od strane struke doprineti njihovom još jačem pozicioniranju i vidljivosti na domaćem tržištu, kako bi regionalni filmovi imali još veću gledanost i veći udeo na domaćem tržištu. Činjenica da ni jedna od zemalja u regiji nema svoju zasebnu filmsku i TV akademiju indikativna je, te mislimo da će iz ovih aktivnosti prirodno nastati jedno takvo telo koje će služiti podmlađivanju, promociji i zaštiti naše struke“, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Sarajevo Film Festival

Vest o dodeli godišnjih nagrada za regionalne filmove objavljena je na Ponta Lopud festivalu.

Partner Sarajevo Film Festivala za dodelu godišnjih regionalnih filmskih nagrada za januar 2024. godine je Olimpijski centar Jahorina.

„Srećan sam što će u januaru iduće godine regionalna filmska industrija biti okupljena na ski vikendu na Jahorini. Uz odavanje priznanja najboljim filmskim ostvarenjima, verujem da ćemo ovim događajem pokazati kakvim kapacitetima raspolažemo, kakve sjajne profesionalce i lepote olimpijskih planina imamo, i da će predstojeći regionalni ski vikend postati prepoznatljiv događaj, svojevrsni ‘balkanski Sundance’“, izjavio je Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo