Reditelj Đorđe Kadijević dobitnik počasne „Statuete slobode“, uručenje na otvaranju ovogodišnjeg SOFEST-a

Podeli:

Reditelj Đorđe Kadijević dobitnik počasne „Statuete slobode“, uručenje na otvaranju ovogodišnjeg SOFEST-a odnosno 51. Filmskog festivala u Sopotu.

Filmski festival u Sopotu biće održan od 3. do 8. jula pod sloganom „U sjaju ordena – za film i slobodu“, a počasna „Statueta slobode“ biće uručena reditelju Đorđu Kadijeviću, najavili su juče organizatori.

Na 51. Sofestu u Centru za kulturu Sopot biće prikazano 37 ostvarenja, od čega 21 u takmičarskom programu, devet kratkih animiranih filmova „Zastava filma“, kao i pet naslova za decu, rekao je na konferenciji za novinare umetnički direktor Aleksandar Avramović.

„Nastavljamo po modelu nacionalnog festivala, na kome ćemo u takmičarskoj konkurenciji prikazati 21 film, među kojima su tri ostvarena u manjinskoj koprodukciji sa producentima iz država bivše Jugoslavije“, naglasio je Avramović.

U programu „Sofesta“ su „Munje opet!“, „Sveta Petka – Krst u pustinji“, „Indigokristal“, „Usta puna zemlje“, „Troje“, „Ovuda će proći put“, „Tragovi“, „Praznik rada“, „Probudi me“ i drugi naslovi.

Stručni žiri koji će odlučiti o nagradama čine nekadašnji dobitnici priznanja – rediteljka Ana Marija Rosi, glumica Mihaela Stamenković i pop kompozitor Rade Radivojević.

Festival otvara film „Vera“, čijem prikazivanju u Centru za kulturu Sopot prethodi defile filmskih ekipa i gostiju festivala, kao i nastup Kulturno-umentičkog društva „Kosmaj“ iz Sopota i benda Kal.

Na svečanom otvaranju festivala, počasna nagrada „Statueta slobode“ biće uručena Kadijeviću za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

đorđe kadijević
Đorđe Kadijević dobitnik počasne „Statuete slobode“

Klasik strave „Leptirca“, kog je Đorđe Kadijević snimio pre 50 godina, imaće počasnu projekciju na „Sofestu“ 7. jula, kada će filmu biti posvećen i festivalski panel.

„Đorđe Kadijević je utemeljivač srpskog i jugoslovenskog filma fantastike i reditelj jedne od naših najboljih serija ‘Vuk Karadžić’“, podsetio je Avramović.

Počasna nagrada biće uručena „Zastava filmu“ za izuzetan doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji, a direktor Vojno-filmskog centra „Zastava film“ pukovnik Goran Ikonić je podsetio da su „jedna od najstarijih i najreperezentativnijih produkcija dokumetrnog filma“.

„Zastavini“ animirani filmovi biće prikazivani pre projekcija glavnih ostvarenja, a Ikonić je dodao da će u okviru izložbe „75 godina VFC ‘Zastava filma i kolaži Đorđa Kadijevića ‘“ posetioci moći da vide kroz fotografije i eksponate istoriju te vojne produkcijske kuće.

Direktorka Centra za kulturu Sopot Dragana Čolić je rekla da se nadaju velikom broju posetilaca i da se zainteresovani mogu rezervisati besplatne ulaznice na telefon centra.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto:Ana Paunković/FoNet/Vesna Lalić/Nova.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo