Serija „Jutro će promeniti sve“ prilagođena za slepe i slabovide osobe, dostupna na RTS Planeti

Podeli:

„Jutro će promeniti sve“ je serija koja je oduševila publiku, a sada je prilagođena za slepe i slabovide osobe i dostupna na RTS Planeti.

Jedan od projekata RTS-a je i audiodeskripcija serija prilagođenih za praćenje osobama oštećenog vida. Serija „Jutro će promeniti sve“ od danas je dostupna slepim i slabovidim osobama. Adaptacija je urađena u saradnji sa Savezom slepih Srbije. Sve epizode nalaze se na naslovnoj strani internet platforme RTS Planeta.

Da bi slepe i slabovide osobe na osnovu audio-opisa imale potpun doživljaj filma ili serija, oni koji rade na scenariju drže se jasnih pravila – opiši ono što vidiš. Koristi jednostavne i kratke rečenice. Scene, gestikulaciju likova i emocije glasom dočarava spiker.

„U nekim delovima, opisala sam zvučne efekte, nesvesna da slepa osoba čuje, da ja to ne moram da opišem. Moja percepcija sveta nije ista kao percepcija slepog čoveka kod kojih je zvuk veoma bitan“, navodi autorka audio-deskripcije Violeta Vlaški.

Jutro će promeniti sve
„Jutro će promeniti sve“ na RTS Planeti

Da bi bila sigurna da je opisala najbitnije, i da će oni koji slušaju razumeti opisano, posao ne bi mogla da završi bez pomoći slepe osobe. Desna ruka joj je, kako kaže, Boris iz Saveza slepih Srbije.

„Audio-deskripcija omogućava da mi bolje sagledamo jedno delo, njegovu vizuelnu komponentu. Serije su značajne i zahtevne za rad, a pokrivaju širi dijapazon publike. Svakako da je potrebno raditi audio-deskripciju dokumentarnih serija, i drugog programa kao što je sportski program“, objašnjava Boris Dončić.

Audio-deskripcija svojevremeno je bilo novo iskustvo i za naše urednike.

„Za tri godine divne saradnje sa našim prijateljima iz Saveza slepih i slabovidih, mogu da kažem da nam je zvuk postao bliži, a nadam se da je njima i slika postala jasnija. Saradnja je sve brža, sve bolja, kvalitetnija“, ističe urednik Aleksandar Antić.

Pored serije „Jutro će promeniti sve“, do sada su serije „Koreni“ i „Nečista krv“ bile prilagođene osobama oštećenog vida.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: This and that productions

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo