Slavko Štimac o nagradi za životno delo: Pavle Vuisić nije imao manire koji često znaju da opterećuju glumce

Podeli:

Mnogo mi znači ova nagrada i možda mi je najdraža od svih jer nosi ime Pavla Vuisića – rekao je Slavko Štimac povodom nagrade za životno delo koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije (UFGS).

Utoliko mu, kako dodaje, ovo priznanje više znači „jer dolazi od kolega”.

O Pavlu Vuisiću je već mnogo toga rečeno i ne zna da li bi on mogao da kaže nešto novo osim da je za njega Vuisić pre svega bio najbolji primer onoga kako treba raditi na filmu ako ste glumac.

– Posedovati toliku ležernost , dati tačnu emociju. Toliko puta sam gledao Pavla i kada nije imao najvažniju scenu i uvek su me pogled, i pažnja vukli prema njemu a to je svojstveno samo velikim majstorima – ističe Štimac dodajući da je Vuisića krasila harizmatičnost što je takođe jedna od važnih pretpostavki za glumca.

– Zaista sam imao i veliku privilegiju da radim sa njim i kad sam bio dete i kasnije kao odrasli mladić i to mi je mnogo značilo. Sećam se da je bio vrlo diskretan, neki bi čak rekli introvertan. Tako sam ga ja video tada mojim detinjim i kasnije mladalačkim očima, a sada kao stariji bih pre rekao da je bio izrazito fin i pažljiv čovek. Nije previše pričao ali kada bi pričao znao je da govori o najrazličitijim temama. Bio je veoma zanimljiv i obrazovan čovek. O čemu god da počnete da pričate sa njim da li je to brodogradnja, rudarstvo ili književnost, on je o svemu znao. Zaista je bio fascinantna ličnost i svaki pomen njegovog imena u meni proizvede divljenje – ističe Štimac.

DSC00323 1024x683 1

Na opasku Danasa da bi se moglo reći da su kao glumci slični jer su obojica vlasnici nekakve nepatvorene, nesvesne glumačke snage Štimac uzvraća da je to veliki kompliment i dodaje:

– Pavle nije imao manire koji često znaju da opterećuju glumce. Bio je ležeren ali uvek s tačnom merom – konstatuje Štimac, koga smo nedavno mogli da vidimo i u ulogama (“Crna svadba”, “Područje bez signala”) drugačijim u odnosu na likove kakve je tokom svoje pola veka duge karijere najčešće igrao.

Kaže da mu je to sad zanimljivo i da mu prija.

– Često sam imao podele u kojima sam uslovno rečeno igrao dobre momke, pozitivce. To je sudbina nas glumaca da nas odrede za određeni tip uloga. Ne određujemo mi, nego šta nam se ponudi, a svakako da mi je prijalo i da mi znači da igram malo drugačije uloge – zaključuje Slavko Štimac.

Izvor: Kinopolis/Danas

Foto: Kinoist

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo