Film „Dara iz Jasenovca“ ponovo na malim ekranima: Večeras na programu RTS 1

Podeli:

„Dara iz Jasenovca“ je istorijska drama koju je režirao Predrag Antonijević za koji je scenario pisala Nataša Drakulić. Film govori o stradanju Srba, Jevreja i Roma u logoru smrti Jasenovac, u doba NDH tokom Drugog svetskog rata. Snimljen je sedamdeset i pet godina od zatvaranja logora. 

Gledaoci RTS-a imaće tu mogućnost da i večeras od 20:00 pogledaju film na RTS. 

„Dara iz Jasenovca“: Kroz oči desetogodišnje devojčice

Posle ofanzive na Kozari, lokalni stanovnici završe u logorima. Jedna od njih je desetogodišnjakinja Dara sa svojom majkom i dva brata, dok o sudbini svog oca ne zna ništa. Užasi koji će joj se dogoditi preko Jasenovca do Stare Gradiška nateraće je da odraste preko noći. Nakon ubistva njenog starijeg brata i majke, njen smisao života postaje to da pod svaku cenu sačuva život mlađeg brata Bude.

Dara iz Jasenovca

Veliki broj dece iz logora Stara Gradiška odvozili su u domove širom Nezavisne države Hrvatske ili smeštena po porodicama. Veliki broj dece je ubijen ili preminuo od posledica nehumanog života u logoru. Sudbina glavne junakinje Dare je sudbina deteta sa Kozare, te kroz nju su ispričane sudbine dece iz logora smrti Jasenovac. 

Radnja filma pisana je na osnovu svedočanstava preživelih iz logora. Devojčicu Daru igra Biljana Čekić, dok u ostalim ulogama nastupaju Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Anja Stanić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić, Goran Jokić i drugi.

Film je bio kandidat Srbihe na 93. dodelu nagrade Oskara u kategoriji za najbolji međunarodni film, ali se nije plasirala u uži izbor za ovu nagradu. 

Zapratite nas i na Instagramu: https://www.instagram.com/kinopolis.rs/

Foto: Promo

Izvor: Kinopolis/RTS

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo