Televizijske premijere domaćih filmova: Evo koje sve filmove gledamo za praznike

Podeli:

Novogodišnji praznici jednako su i televizijske premijere domaćih filmova. Ove godine biće ih nekoliko, i to na nekoliko različitih televizija.

Televizijske premijere domaćih filmova

„Južni vetar 2 : Ubrzanje“ (2021)

Nakon televizijske premijere na kanalu Superstar pre nekoliko meseci, drugi deo filma „Južni vetar“ stiže i na RTS 1. Film će se emitovati 1. januara u 21:00.

Petar Maraš koristi prednosti stečenog statusa neprikosnovenog vođe srpskog podzemlja. Želeći da proširi posao i vrati se u okvire zakona, Maraš ulaže ilegalno stečen novac u legalne poslove i vrebajući povoljnu priliku, on po zadatku, sa vernim Baćom odlazi u istočnu Srbiju.

Televizijske premijere
Televizijske premijere

Dobili su zadatak od države da od seljaka kupe imovinu za prolazak cevi za Južni tok. Seljaci nude svoju ponudu a Crveni im daje manje od 10% iznosa koji su tražili. Seljaci prihvataju, a Maraš cepa ugovor. Odlučuje da napravi sopstveni posao sa seljacima i daje im duplo više od onoga što im je Crveni ponudio.

Marašev brat Nenad počinje na svoju ruku da vodi posao dilovanja, nakon čega ga saradnik namešta Bugarima koji ga otmu. Kada Maraš sazna za to, ilegalno odlazi u Bugarsku i bežeći od granične policije, uspeva da sazna gde se njegov brat nalazi.

Pomaže im Bugarin kome je namešteno zajedno sa Nenadom, ali je pukom srećom preživeo. Zajedno napadaju selo u kom se nalazi kriminalna grupa koja je otela Nenada.

Uloge: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Predrag Miki Manojlović, Aleksandar Berček, Jovana Stojiljković, Luka Grbić, Radovan Vujović…

Režija: Miloš Avramović, scenario: Miloš Avramović i Petar Mihajlović

„Vučje bobice“ (2022)

Televizijska premijera filma na programu je u utorak, 3. januara od 10:00 na RTS 1.

Aktuelna filmska priča odslikava stalne napore četvoročlane porodice da odgovori na brojne izazove modernog života u gradu, ujedno prikazujući i težnju onih mlađih članova da rešenje svega pronađu u smirenijem seoskom okruženju.

maxresdefault 88
Televizijske premijere

Anđa, koja boluje od astme, i njen brat Aleksa pokušavaju da pronađu svoj put do sreće. Oni se odlučuju za beg na selo, kada sve postaje jedna avantura, puna neizvesnosti i neočekivanih obrta.

Uloge: Tijana Čurović, Rastko Janković, Nada Blam

Režija: Sreten Jovanović

„Leto kada sam naučila da letim“ (2022)

Porodični film, Radivoja Andrića iz 2022. godine, koji je pobrao silne nagrade po festivalima širom Evrope imaće ekskluzivnu premijeru trećeg dana Nove godine na Prvom programu RTS-a u 13:00. Film se temelji se na istoimenom, popularnom romanu Jasminke Petrović.

Dvanaestogodišnja Sofija mašta o kampovanju sa svojim društvom. Ipak, primorana je da letovanje provede u trošnoj porodičnoj kući na Hvaru, sa svojom pomalo napornom bakom Marijom i luckastom baba-tetkom Luce.

1642163637 LETO KADA SAM NAUCILA DA LETIM 3 1024x576 1
Televizijske premijere

Bez društva, dometa i interneta, Sofijin život na Hvaru je pakao, ali monotoniju ubrzo prekida neobično ponašanje bake Marije. Sofija naslućuje da je u pitanju nekakva tajna , ali velika istraga babinog života zapravo rezultira otkrićem dugo čuvane porodične tajne.

Sa novim prijateljstvima i avanturom, Sofija dobija svoje letovanje iz snova, ali i mnogo više nego što je mogla da izmašta.

Film je dobio Nagradu najboljeg evropskog filma za decu na međunarodnom festivalu BUFF u Švedskoj, dok je na Pulskom filmskom festivalu film osvojio najvišu ocenu publike (4,87) od svih filmova u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji. Glumica Snježana Sinovčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Tu je i specijalnu Grifon nagrada za životnu sredinu na 52. Festivalu filmova za decu i omladinu Giffoni na jugu Italije, kao i nagrade na festivalima u Švajcarskoj, Španiji, Bugarskoj, Nemačkoj.

Snimanja su obavljena na lokacijama u Beogradu kao i na lokacijama u Starom Gradu, Jelsi i drugim mestima na ostrvu Hvar.

Film je u zemlji i regionu do sada pogledalo više od 200.000 gledalaca.

Uloge: Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević, Frano Lasić…

Režiju potpisuje Radivoje Raša Andrić, a scenario Ljubica Luković.

„Mrak“ (2022)

Srpski kandidat za Oskara – film „Mrak“, premijerno na RTS 1

„Mrak“ je psihološki triler iz 2022. godine koji prikazuje istinite događaje iz vremena martovskog progona na Kosovu i Metohiji nakon Uskrsa 2004. godine. Gledaoci RTS-a imaće priliku da ga pogledaju u sredu, 04. januara u 21:00 na RTS 1.

Film obrađuje temu života u stalnom strahu, devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sa majkom i dedom u praznoj kući. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak menja sve.

firefly darkling 1
Televizijske premijere

Svetsku premijeru film je imao na 33. filmskom festivalu u Trstu, gde je ujedno osvojio i nagradu publike, a potom je dobio još dva priznanja na jubilarnom, 50. Festu.

Film će biti srpski kandidat u trci za 95. dodelu prestižne nagrade Oskar, koja će se održati 12. februara 2023. godine u Los Anđelesu.

Uloge: Slavko Štimac, Danica Ćurčić, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Nikola Rakočević…

Režija: Dušan Milić

„Džem od kavijara“ (2022)

Televizijska premijera filma na programu je 01. januara u 22:00 na kanalu Superstar.

Ovu maestralnu komediju za sve generacije dočaraće iskusni Igor Đorđević, Zorana Bečić, Jelica Kovačević, Marko Gvero, Andrija Kuzmanović, ali i mladi i nadereni Nenad J. Popović, Tamara Šustić i Nikola Ugrinović.

Ostvarenje “Džem od kavijara” je maestralna komedija o muško-ženskim odnosima, sa nekada toplim, a nekada urnebesnim pristupom. Priča počinje slučajnim susretom dvoje mladih koji se na prvi pogled zaljubljuju.

Televizijske premijere
Televizijske premijere

Njihovoj ljubavi na put može samo stati prevarant koji koristi svoje zavodničke sposobnosti ne bi li od njih na neki način profitirao. Njegova žena i ljubavnica – dva sveta, dva senzibiliteta, pokazuju neverovatnu žensku solidarnost ne bi li ga raskrinkale i saznale da li njihova deca imaju budućnost kao par, ali da li vara i jednu i drugu sa – trećom, a možda čak i četvrtom ženom.

Ostali, ali ne i manje zapaženi likovi dele njihovu svakodnevnicu, i neverovatno se dobro uklapaju u komično-apsurdnu atmosferu glavnih aktera i time prave celinu ove iznvanredne glumačke postave. Ova uzbudljiva komedija Apollon produkcije doneće bioskopskoj publici potpuno neočekivani rasplet koji će osvojiti srca svih generacija.

Režija: Ivica Vidanović

Scenario: Božidar Knežević

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo