Serija „Sablja“: Danica Ćurčić u glavnoj ulozi istražuje misteriozno ubistvo premijera Đinđića

Podeli:

Srpsko-danska glumica Danica Ćurčić u glavnoj ulozi u seriji „Sablja“ istražuje misteriozno ubistvo premijera Đinđića.

Hrvatska produkcija „Drugi plan“ i Bugarska produkcija „Agitprop“ pridružile su se kao koproducenti serije „Sablja“, političkog trilera koji razrešava ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine koju radi produkcija „This and that productions„.

Kreatori seriju su Goran Stanković i Vladimir Tagić, a glavnu ulogu igraće srpsko-danska glumica Danica Ćurčić, poznata publici širom sveta po ulogama u Netflixovom psihološkom trileru „Čovek od kestena“, kao reportera koja istražuje šokantno ubistvo.

Dogovor o koprodukciji je objavljen na Sarajevo film festivalu u ponedeljak, a serija „Sablja“ je tri godina ranije na istom festivala odabrana tokom CineLink Drama foruma za sufinansiranje. 

O čemu se radi u seriji „Sablja“?

Serija ispituje Đinđićevo ubistvo i političke posledice tog ubistva kroz oči tri lika – reportera, policijskog inspektora i mladog kriminalca – i koje uticaje imaju na njihove živote. 

Sablja
Zoran Djindjic, foto: Goranka Matić

Radnja se odvija u 2003. godini, razotkriva vreme kada se Srbija mučila da se izdigne iz krvave decenije tranzicije u bivšoj Jugoslaviji. Stanković je šokantno ubistvo premijera u sred bela dana opisa kao „prekretnicu do današnjeg dana za ceo region Balkana“, dok Nebojša Taraba ispred koprodukcije „Drugi plan“ uporedio je ubistvo našeg premijera sa ubistvom američkog predsednika Kenedija, koje je uticalo na demokratije u nastajanju zemalja bivše Jugoslavije, pa tako i Hrvatske, te su se i zbog toga pridružili ovoj priči.

Producent serije je Snežana van Houvelingen, koproducenti su Nebojša Taraba, Miodrag Sila i Martička Božinovska. Serija je dobila podršku RTS, Filmskog centra Bugarske, i EU – u sklopu programa Kreativna Evropa. Serija će se emitovati na RTS.

Zapratite nas na Instagramu: https://www.instagram.com/kinopolis.rs/

Izvor: Variety/Kinopolis 

Foto: Goranka Matić/IMDb

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo