Počelo snimanje serije „Sablja“ o ubistvu premijera Zorana Đinđića

Podeli:

Serija Sablja

Srpsko-danska glumica Danica Ćurčić u glavnoj ulozi u seriji „Sablja“ istražuje misteriozno ubistvo premijera Đinđića.

Hrvatska produkcija „Drugi plan“ i Bugarska produkcija „Agitprop“ pridružile su se kao koproducenti serije, političkog trilera koji razrešava ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine koju radi produkcija „This and that productions“.

Kreatori seriju su Goran Stanković i Vladimir Tagić, a glavnu ulogu igraće srpsko-danska glumica Danica Ćurčić, poznata publici širom sveta po ulogama u Netflixovom psihološkom trileru „Čovek od kestena“, kao reporterka koja istražuje šokantno ubistvo.

Serija ispituje Đinđićevo ubistvo i političke posledice tog ubistva kroz oči tri lika – reportera, policijskog inspektora (najavljeno je da ga tumači Ljuba Bandović) i mladog kriminalca – i koje uticaje imaju na njihove živote.

Sablja

Radnja se odvija u 2003. godini, razotkriva vreme kada se Srbija mučila da se izdigne iz krvave decenije tranzicije u bivšoj Jugoslaviji. Stanković je šokantno ubistvo premijera u sred bela dana opisa kao „prekretnicu do današnjeg dana za ceo region Balkana“, dok Nebojša Taraba ispred koprodukcije „Drugi plan“ uporedio je ubistvo našeg premijera sa ubistvom američkog predsednika Kenedija, koje je uticalo na demokratije u nastajanju zemalja bivše Jugoslavije, pa tako i Hrvatske, te su se i zbog toga pridružili ovoj priči.

Producent serije je Snežana van Houvelingen, koproducenti su Nebojša Taraba, Miodrag Sila i Martička Božinovska. Serija je dobila podršku RTS, Filmskog centra Bugarske, i EU – u sklopu programa Kreativna Evropa. Serija će se emitovati na RTS.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: AP / Prva TV

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo