Serija “Zadarska kristalna noć”: Počelo snimanje nastavka priče iz filma “Dara iz Jasenovca”, evo kada je gledamo!

Podeli:

Nakon dužeg vremenskog perioda i pauze, reditelj Predrag Gaga Antonijević započeo je snimanje serije “Zadarska kristalna noć” odnosno u nastavak “Dare iz Jasenovca” u Crnoj Gori.

Centralna tema projekt je srpsko stradanje tokom Drugog svetskog rata, sudbina preživele dece iz zloglasnog logora Jasenovac.

– Film “Dara iz Jasenovca” se završava tako što Dara i Buda uspevaju da se izbave iz logora, ali mi ne znamo šta se posle užasa koji su preživeli desilo s njima, kakva je bila njihova sudbina. Kroz seriju “Zadarska kristalna noć” to ćemo ispričati i zaokružiti taj ciklus, što je meni veoma važno – kaže Antonijević i dodaje:

– Većina srpske dece koja je preživela taj pakao je pokatoličena i podignuta u hrvatskim porodicama. Razdvajali su braću i sestre i mnogi se više nikada nisu sreli, mnogi nikad nisu saznali odakle su zaista potekli. Zato mi je bilo bitno da se Dara i Buda sretnu posle pet decenija razdvojenosti, jer ćemo kroz njihov susret prikazati šta se sve izdešavalo našem narodu posle genocida počinjenog nad nama u Drugom sveskom ratu od strane fašističkog NDH – ističe reditelj.

Glumcu Marku Gveru pripala je uloga Bude, Darinog brata, usvojenog u hrvatsku katoličku porodicu nakon spasavanja iz logora pomoću Diane Budisavljević, a njegovu sestru Daru tumačiće Mirjana Karanović.Nakon pedeset godina, susret brata i sestre dogodiće se u Zadru, 1991. godine.

– Taj deo upravo dosnimavamo u Crnoj Gori i verujem da će zadnja klapa pasti za najkasnije mesec dana, a serijal od četiri epizode će se emitovati na Božić sledeće godine – najavljuje Antonijević za Espreso.

Razlog što je odustao od prvobitne ideje da se Dara i brat spoje u “Oluji”, pogromu u kome je 250.000 Srba napustilo Hrvatsku 1995, Antonijević navodi želju da ostavi trajno svedočanstvo o rušilačkom pohodu hrvatskih šovinista u Zadru 2. maja 1991, nakon koga su Srbi sa tog prostora gotovo izbrisani.

Početkom prošle godine, reditelj Predrag Gaga Antonijević izjavio je kako će se serija emitovati na kanalu Superstar, a tada emiter nakon premijernog emitovanja na kanalu Superstar nije bio dogovoren. Sada je više nego očigledno da će to najverovatnije biti RTS.

Izvor: Kinopolis

Foto: Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo