Jasna Đuričić posle nagrade za najbolju evropsku glumicu primljena u EFA

Podeli:

Jasna Đuričić nova je članica Evropske filmske akademije nakon što je u decembru 2021. godine na 34. Evropskim filmskim nagradama osvojila nagradu za najbolju evropsku glumicu.

Glumica tada nije krila oduševljenjem ovim priznanjem, a film „Quo vadis, Aida“ rediteljke Jasmile Žbanić je iste godine osvojio nagradu za najbolji evropski film. Rediteljka filma je takođe nagrađena nagradom za najboljeg režisera.

– Sada imam dokaz da sam evropska glumica. Hvala Akademiji. Prvo želim da se zahvalim ekipi ‘Quo vadis, Aida?’. Vi ste najbolja ekipa, uvek ćete mi ostati u srcu – tada je kratko izjavila umetnica.

Jasna je inače i profesorka glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a brojni poznati i afirmisani glumci su bili njeni studenti, počev od Jane Milosavljević, Jovane Belović, Marka Vasiljevića, Filipa Grujića, Ivane Vuković, Milice Janevski, Mladena Sovilja, Milice Trifunović do Jovana Belobrkovića, Tijane Marković, Dragane Dabović i mnogih drugih.

Jasna Đuričić
Jasna Đuričić

Jasna Đuričić je rođena u Rumi 16. aprila 1966. godine. Završila je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše. 

Bila je stalni član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 1990. godine, gde je bila prvakinja drame. Sada je samostalni umetnik.

Ostvarila je brojne pozorišne, filmske i TV uloge. Dobitnica je velikog broja nagrada, poput nagrade Dobričin prsten za životno delo, nagrade Žanka Stokić. Višestruka je dobitnica Sterijine nagrade, a kući je ponela i dve statuete Ćuran koje se dodeljuju za najbolje glumačko ostvarenje na Danima komedije u Jagodini.

Evropska filmska akademija poželela je dobrodošlicu svojim novim članovima čija su imena objavljena na Dan Evrope, 9. maja 2023. godine. Svake godine primaju se novi članovi, a ove godine rekord je oboren jer je učlanjeno još 462 filmska profesionalca koji imaju pravo glasa. Jasna Đuričić nije jedina na listi iz Srbije, ali ćemo o tome uskoro pisati opširnije u zasebnom tekstu.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Nebojša Babić 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo