„Nije loše biti čovek“: Film Dušana Kovačevića takođe povučen sa festivala u Vrnjačkoj Banji

Podeli:

Produkcija koja stoji iza filma „Nije loše biti čovek“ iznela je saopštenje povodom prikazivanja filma na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Podsetimo, ranije su sa istog festivala povučeni filmovi „Mrak“ reditelja Dušana Milića i „Usekovanje“ reditelja Siniše Cvetića sa Pavlom Mensurom u glavnoj ulozi.

Saopštenje produkcijske kuće Art & Popcorn povodom termina prikazivanja filma „Nije loše biti čovek“ na festivalu u Vrnjačkoj Banji prenosimo u celosti.

– Kada smo od strane organizatora Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji obavešteni o terminu prikazivanja filma Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“ (ponedeljak u 16h!), mislili smo da je u pitanju samo rezulatat njihovog neznanja nesnalaženja u kompleksnom svetu organizacije filmskih festivala. Nismo hteli da reagujemo ne želeći da im pridajemo veći značaj od onog koji imaju i zaslužuju u bespućima kulturne birokratije. Nismo shvatali tendencioznu razmeru unižavanja autora kojima je Festival posvećen. Po odbijanju nekih naših kolega da prihvate takvo poniženje, kao i izjava odgovornih birokrata sa Festivala u kojima se njihov stav pravda našim nereagovanjem na ponuđeni termin prikazivanja, shvatili smo da je potrebno da javno tražimo da organizatori koriguju termin prikazivanja filma autora Dušana Kovačevića. Za neupućene, a u takve očigledno spadaju i organizatori festivala posvećenog filmskom scenariju pod tendencioznim nazivom „Jedini pravi festival filmskog scenarija“, Dušan Kovačević je najveći živi srpski dramski autor i scenarista, kao i jedini redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti – iz oblasti filmske umetnosti. Imajući ovu činjenicu u vidu, kao i neosporni kvalitet filma „Nije loše biti čovek“ koji je okupio ekipu najvećih srpskih filmskih glumaca i autora, molimo organizatore da nas u što hitnijem roku obaveste o novom, adekvatnom terminu prikazivanja filma na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji kako bi isti bio prikazan publici koja to zaslužuje. Takođe osećamo potrebu da obavestimo direktora Kulturnog centra Vrnjačka Banja koji u svojim izjavama preti tužbama pozivajući se na neke paragrafe zakona o kinematografiji, da ćemo preko relevantnih udruženja filmskih producenata pokrenuti kod Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije inicijativu za adekvatno tumačenje ovih članova zakona. Sigurni smo da namera Ministarstva nije da omogući besplatno ustupanje filmova festivalima koji za prikazivanje tih filmova naplaćuju ulaznice, istovremeno uzimajući pomoć Ministarstva za organizaciju Festivala. Filmske festivale čine filmovi a ne birokratija. – rekao je Miroslav Mogorović, producent.

Nije loše biti čovek

O čemu se radi u filmu „Nije loše biti čovek“?

Priča prati profesora klavira Milana (Vojin Ćetković) 5 godina nakon što je njegov kum, nekadašnja pop zvezda Ranko Beli (Gordan Kičić), nestao pod nerazjašnjenim okolnostima. Milan odlučuje da razreši misteriju i konačno sazna šta se dogodilo sa Belim. Ne nalazeći podršku i razumevanje porodice i okoline, Milan razvija prijateljski odnos sa psom lutalicom.

Uloge: Branka Katić, Vojin Ćetković, Srđan Žika Todorović, Milan Lane Gutović, Andrija Milošević, Gordan Kičić, Mira Banjac, Hristina Popović, Srđan Timarov, Lena Kovačević, Nenad Jezdić

Zapratite nas i na Instagramu: https://www.instagram.com/kinopolis.rs/

Izvor: Kinopolis

Foto: Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo