Dvanaest novih filmova koji nas čekaju do kraja godine: „Žal“, „Pukotina u ledu“ i mnogi drugi

Podeli:

Filmski centar Srbije najavio je dvanaest novih filmova iz naše produkcije koji će se pred publikom naći do kraja godine.

Na listi dvanaest novih filmova nalazi se i dugoočekivani film „Žal“ koji sniman pre dve godine, odnosno tokom let 2021. godine. Ovo je treći film reditelja Koste Đorđevića nakon filmova „(S)kidanje“ i „Reži“.

Tinejdžer organizuje sahranu svoje bake pokušavajući da na taj mračan način zavede devojku u koju je zaljubljen. I dok vara sve oko sebe, ponajviše majku s kojom je u kompleksnom odnosu i stalnom sukobu, na kraju shvata da je, zapravo, prevario samoga sebe – tako bi se u najkraćem mogla opisati priča filma.

U filmu igraju Pavle Čemerikić koji tumači glavnu ulogu, Denis Murić, Alisa Radaković, Branka Katić, Pavle Mensur, Dubravka Kovjanić, Jovana Berić, Milica Vraneš, Buda Stošić, Teodor Vinčić, Melita Bihali, Draginja Voganjac, Radoslav Milenković i Boris Ilić.

Kosta Đorđević, osim režije, potpisuje i scenario za ovu „strasnu ljubavnu priču o ljubavima“. Pored Đorđevića u autorskoj ekipi su i Bojana Andrić SAS, direktorka fotografije, Miloš Ivanović, producent, Marko Stanković, direktor filma, Damjan Paranosić, scenograf, Lidija Andrić, kostimografkinja, Vladimir Gojun, montažer, Uroš Todorović, snimatelj zvuka i Darko Koenig, autor šminke.

„Žal“ je nastao u produkciji Kinematografske kuće iz Beograda, u koprodukciji sa Marinis media iz Hrvatske, kao i uz podršku programa Media kreativna Evropa i Filmskog centra Srbije.

Kada je stručna komisija FCS dodeljivala sredstva za ovaj film konstatovano je da su u „Žalu“ mladi junаci аutentični, „ovisni o društvenim mrežаmа, koje ponekаd znаju dа postаnu reаlnost zа sebe uprkos stvаrnoj reаlnosti“, uz zaključak da scenario pokazuje kako „u osnovi svake ljubavne priče stoji potreba za kontrolom“.

ZAL stills 62 1024x512 1
Dvanaest novih filmova

U deceniji iza nas jedan od najkontraverznijih filmova naše kinomatografije sigurno je „Klip“ Maje Miloš, koja se sada vraća sa svojim drugim drugometražnim filmom „Pukotina u ledu“. Film je sniman tokom prošle godine, a glavne uloge tumače Jovana Stojiljković i Marko Grabež na lokacijama po Beogradu, Novom Sadu, Divčibarama i Crnoj Gori.

„Pukotina u ledu“ je savremena, autentična i sirova bajka koja istražuje integritet i seksualnost žena u našoj surovoj stvarnosti. Film nastaje u produkciji Filmske kuće „Baš Čelik“, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Rediteljka i scenaristkinja Maja Miloš je u svom novom filmu iskoristila narativne motive čuvene bajke „Pepeljuga“. „Sama srž ove priče stare više od 2000 godina devojčice uči da žena postaje princeza kad prigrli svoju seksualnost“, objašnjava ona. „Kroz istoriju su interpretacije Pepeljuge postajale sve seksističkije. Princ je tumačen kao muškarac koji rešava sve Pepeljugine probleme, dok, zapravo, u izvornoj priči njegova ljubav daje Pepeljugi snagu da prihvati svoju seksualnost i sama pronađe unutrašnji spokoj“.

Jovana Stojiljković tumači lik Marije, mlade klizačice na ledu koja sa ocem Draganom i maćehom Suzanom živi na obodu Beograda. Našavši se u finansijskom škripcu, Marija je primorana da uđe u svet u kome su žene seksualno eksploatisane. Međutim, ljubav mladog biznismena Luke Ćuka daje joj snagu da prihvati samu sebe i svoju seksualnost.

O svojoj novoj ulozi, Jovana Stojiljković je rekla: „Po prvi put da na filmu tumačim lik koji je prisutan u svakom kadru, tako da sam na setu tokom svih snimajućih dana. U pitanju je veoma kompleksan i važan scenario, a uloga Marije je uzbudljiva i složena. Ono što mi je izuzetne važnosti jeste da je ovoga puta ženski lik u fokusu i da je Maja Miloš u svom scenariju uspela da na najbolji mogući način spoji motive poznate bajke sa savremenim okruženjem i aktuelnim trenutkom.“

 „Pukotina u ledu“ se bavi pitanjem ženskog integriteta u materijalističkom okruženju punom agresije i prekomerne ambicije. „Film ispituje žensku seksualnost u jednom seksom opsednutom svetu, u kome se ona često koristi kao oruđe u igri moći“, podvlači Maja Miloš. „Uz sva očekivanja i prosuđivanja, veoma je komplikovano da žena pronađe sopstvenu seksualnost, a moj novi film, pre svega, istražuje moć ljubavi i njenu neophodnost kako bismo otkrili i prihvatili sami sebe.“

Njeni ključni saradnici na „Pukotini u ledu“ su direktor fotografije Vladimir Simić, kostimografkinja Ivana Majstorović Kesić, scenografknja Marija Jocić, maskerka Mojca Gorgoranc i snimantelj zvuka Marsel de Hugd. Pored Jovane Stojiljković (koja glumi Mariju), ključne uloge tumače Marko Grabež (kao Luka Ćuk), Anđela Jovanović (kao Nevena, najbolja Marijina prijateljica), Nataša Ninković (maćeha Suzana) i Ljubomir Bandović (otac Dragan). Svoj glumački doprinos filmu daće hrvatski glumci Barbara Nola, Goran Navojec i Dejan Aćimović.

Film produciraju Jelena Mitrović i Srdan Golubović (Filmska kuća Baš Čelik, Srbija), a koproducenti su Jožko Rutar (Spok films, Slovenija), Danijel Hočevar (Vertigo, Slovenija), Boris T. Matić i Lana Matić (Propeler film, Hrvatska), Ines Vasiljević (Nightswim, Italija), Denis Vaslin (Volya Films, Holandija) i Ivan Bakrač (Quadrifolium films, Crna Gora), Film su, pored Filmskog centra Srbije, podržali: CE Media, Slovenački filmski centar, HAVC, Italijansko ministarstvo kulture (Mibact), Holandski filmski centar (NFF), KMBO distributerska kuća iz Francuske, Crnogorski filmski centar i Eurimaž fond za koprodukcije.

Maja Miloš je 2008. godine diplomirala filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Snimila je više kratkih igranih i dokumentarnih filmova kao i dugometražni igrani film „Klip“ koji su prikazivani na domaćim i međunarodnim festivalima (Roterdam, San Sebastijan, Toronto, Moskva, Karlove Vari…) Osvojila je brojne nagrade, uključujući i nagradu „Tigar“ za najbolji film u Roterdamu.

rr bauk bts out 13 05 2022 31 scaled 1
Dvanaest novih filmova

Iako je u početku bilo finansijskih poteškoća da se film završi, za bioskope je, kaže Filmski centar Srbije, spreman i novi film u režiji Gorana Radovanovića pod nazivom „Bauk“. Film „Bauk“ se bavi temom bombardovanja Beograda 1999. godine i to iz tačke gledišta devetogodišnjeg dečaka.

Producentske kuća NAMA Film je realizator filmskog projekta „Bauk“, a projakat su podržali Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja i Vojska Srbije, a realizuje se u koprodukciji sa Archangel Digital Studios (Srbija) i Mosfilm (Rusija). Projekat za film „Bauk“ je, podsećamo, podržan i od strane bugarskog Nacionalnog filmskog centra. Komisija FCS-a je u obrazloženju svoje odluke da se podrži ovaj projekat istakla da je „Bаuk“ snаžnа i višeslojnа pričа o bombаrdovаnju Srbije od strаne NATO snаgа 1999. godine. Scenаrio je opisan kao poetskа studijа o pobuni protiv аgresije kojа govori čistim, jаsnim i neokаljаnim jezikom dečijeg posmаtrаnjа svetа.

Na nastanku filma „Bauk“ sarađuju proslavljeni ruski direktor fotografije Vladislav Opeljants (poznat po svojim saradnjama sa Nikitom Mihalkovim), scenograf Vladislav Lašić, kostimografkinja Katarina Ciglić… Direktor filma je Mladen Petrović. Dečaka Savu glumi Jakša Prpić, a pored njega ključne uloge u filmu ostvariju severno-makedonska glumica Sara Klimoska (Savina majka) i Vojin Ćetković (sveštenik), kao i: Branka Šelić, Davor Janjić, Miloš Biković, Kalina Kovačević…

Upravni odbor evropskog koprodukcijskog fonda “Eurimaž”, u sklopu treće prošlogodišnje sesije, podržao je 24 dugometražne evropske filmske koprodukcije, među kojima i jednu većinsku srpsku koprodukciju. Reč je o projektu dugometražnog igranog filma “Vožnja biciklom sa Zolijem Turčinom” reditelja Sabolča Tolnaija, koprodukciji Srbije i Slovačke, koja nastaje uz podršku Filmskog centra Srbije.

1ab84eaf6411a866eb8de95f30a9c300 L
Dvanaest novih filmova

Tolnaiji, reditelj filmova “Peščanik” i “Čudna šuma”, u svojoj rediteljskoj eksplikaciji, između ostalog, pojasnio je: “Aaron Blum, alias Gabora Virag (1974), je pisac srednje generacije koji je ‘Vožnju biciklom sa Zolijem Turčinom’ među mladim pripadnicima vojvođanske mađarske manjine prvobitno pokrenuo 2010. godine, kao relativno popularan literarni blog. Pisan u formi dnevničkih zapisa, pismima glavne protagonistkinje Klare, autor je čitaoce iz nedelje u nedelju hipnotički izazovno vodio ka konačnom ostvarenju njene i Zolijeve ljubavi. Ovo svojevrsno oživljavanje i modernizovanje stare i zaboravljene forme, forme erotske kratke priče (devojka koja na selu pored starijeg muža ima i ljubavnika), bio je i razlog za iznenađujuću popularnost ovog bloga. Priča je sadržala neku zaboravljenu čednost i naivnost koja je činila privlačnom za čitalačku publiku.”

U Tolnaijevoj rediteljskoj eksplikaciji istaknuto je: „Želimo da ispričamo vanvremensku priču o ljubavi, smeštenu u bački krajolik, a na moderan i nov način, relevantan siguran sam i u prestižnim okvirima evropskog filma. Siguran jer uz mene stoji mlada ekipa puna entuzijazma i spremna na dokazivanje. Kao prvo, budući da se radi o zahtevnim glumačkim zadacima, važno je naglasiti to da sam odabrao glumce iz pozorišta Deže Kostolanji iz Subotice (gde i sam povremeno režiram), pozorišta pod upravom Andraša Urbana, čiji su glumci naviknuti da se u potpunosti i fizički i duhovno daju za ulogu, i za koje ova uloga znači daleko više od samo dobro odrađenog posla. Takođe, za uspeh ovog filma je neophodno da u ekipi vlada visok nivo međusobnog poverenja. To je preduslov da bi smo uopšte bili u stanju da pred gledaoce iznesemo ovako zahtevan i sa ovim ciljem građen narativ, da bi uspeli da izgradimo dragoceni prolaz kroz vrlo osetljivo polje erotskog u umetnički film.”

Direktor fotografije je Akoš K. Kovač, scenograf kinja je Daniela Dimitrovska. Glavne uloge tumače: Emeše Nađabonji, Boris Kučov, Atila Meš, Mokoš Atila (iz Slovačke). Producent je Sabolč Tolnai u ime kuće “Atalante” sa Palića. Slovački koproducent je Maćaš Prikler (“Mphilms”).

Film po informacijama Filmskog centra Srbije, pred publiku dolazi do kraja ove godine.

Tokom ove godine publika će gledati i ratnu epsku tematiku “Heroji Halijarda” reditelja i glumca Radoša Bajića, koji potpisuje scenario sa Dušanom Kovačevićem, uz veliku ekipu glumaca (Žarko Laušević, Petar Božović, Nikola Rakočević, Nela Mihailović, Branislav Lečić, Nebojša Ljubišić, Radivoje Raša Vujović, mnogi britanski i američki glumci). O filmu i kada je premijera, više pročitajte ovde.

Heroji Halijarda FOTO CONTRAST STUDIOS
Dvanaest novih filmova

Završen je i triler “Pored tebe” Stevana Filipovića, kao nastavak njegovog naslova Pored mene (2015), gde su glavni Mina Nikolić, Branislav Bane Trifunović, Isidora Simijonović, kao i “Lazarev put” (prvi je bio radni naziv Senoviti Mediteran) Ivana Jovića, poetsko filmsko delo u kome glavnu ulogu tumači Ivan Bosiljčić.

Psihološki triler na nivou horora “Videoteka” režisera Luke Bursaća (Afterparti) donosi priču o banditu Kornjači koji se skriva u napuštenom video klubu gde dospeva u čudesne svetove sa herojima i zlikovcima, a igraju muzičar Relja Popović, Igor Benčina, Miona Marković, Zoran Cvijanović, Miloš Samolov, Petar Zekavica.

Dragan Bjelogrlić je završio uveliko najnoviji film “Čuvari formule” (radni naziv beše Lančana reakcija) prema romanu Vinča Gorana Milašinovića (Laguna, 2017), dok igraju Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Jovan Jovanović, ali i mnogi francuski glumci.

Drugi film Vuka Ršumovića, posle dela “Ničije dete”, nosi naziv “Među bogovima” i predstavlja još jednu dramu iz miljea migranata (kao Strahinja Banović Stefana Arsenijevića i The Game Ane Lazarević), u vidu savremene adaptacije starogrčke tragedije Antigona od Sofokla (igraju Branka Katić, Nikola Ristanovski, Miloš Timotijević).

Nagrađivani reditelj Marko Đorđević posle velikog uspeha sa filmom “Moj jutarnji smeh” (2019), okupio je iste vodeće glumce Filipa Đurića i Ivanu Vuković u projektu “Za danas toliko”, gde igraju još i Goran Bogdan, Nikola Rakočević.

Dvanaest novih filmova

Veliku pažnju će izazvati i psihološka triler drama “Izolacija” Marka Backovića (bio scenarista komedije Taksi bluz, 2019), gde glavnu rolu tumači Miloš Biković, takođe je i koproducent, a društvo mu prave Anica Dobra, Mladen Andrejević, Miodrag Miki Krstović.

Koji film vi jedva čekate da pogledate?

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Bojana Andrić/Đorđe Stojiljković/Contrast studios/Bauk/Atalanta/Đorđe Bajić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo