Premijerom predstave „Mefisto“ Harisa Pašovića zatvorena sezona u SNP

Podeli:

Sezona u Srpskom narodnom pozorištu završena je izvođenjem četvoročasovne predstave „Mefisto“ u režiji Harisa Pašovića.

Na velikoj sceni SNP-a, publika je imala priliku da uživa u briljantnim glumačkim bravurama Mirjane Karanović, Miodraga Krivokapića, Gordane Đurđević Dimić, Lidije Stevanović, Sanje Ristić Krajnov, kao i maestralnog mladog Aljoše Đidića koji je predvodio veliki ansambl najstarijeg srpskog teatra.

Pored pomenutih glumačkih imena, u predstavi igraju: Strahinja Blažić, Draginja Voganjac, Mia Simonović, Dušan Vukašinović, Stefan Vukić, Milica Grujičić, Dimitrije Dinić, Vukašin Ranđelović, Marko Savković, Lazar Jovanov, Gordana Kamenarović, Milorad Kapor, Miloš Lazić, Alisa Lacko, Tijana Maksimović, Peđa Marjanović, Bojana Milanović, Mina Pavlica i drugi.

Repriza ovog velikog komada je u četvrtak, 14. jula.

Jedan od najznačajnijih projekata u okviru programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture je upravo predstava „Mefisto“.

Šta smo sve spremni da uradimo zarad uspeha? Da li postoji etička granica koju ne smemo preći dok ostvarujemo svoju karijeru? Možemo li prepoznati momenat kada počinje da se gubi ljudskost u trci za novcem i slavom? Jesmo li spremni da izdržimo ove dileme i da kritički sagledamo svoj životni put – ova teška pitanja postavlja dramsko delo „Mefisto”.

Predstava je nastala na predlošku istoimenog romana nemačkog pisca Klausa Mana, dela koje je u jeku nacističkog režima u Nemačkoj bilo zabranjeno i zbog kojeg je pisac bio proteran iz države. Kako ističe reditelj Haris Pašović, ova predstava je uzbudljiva priča o ambiciji, te obuhvata mnogo likova i u formalnom smislu predstavlja spektakl, koji najbolje izražava nacističku ambiciju, pompu i monumentalnost na kojoj su insistirali kao na izrazu svoje moći.

„U romanu postoje likovi koji su također umjetnici, ali koji su odbili da sarađuju sa nacizmom. Nacizam je bio nulta točka zla u civilizaciji. Nema tog uspjeha, nema te umjetnosti koji mogu opravdati saradnju sa nacistima. Nacisti su u gasnim komorama ubili više od 6 miliona Jevreja i skrivili smrt još osamdeset miliona ljudi. Vršili su eksperimente nad ljudima; planirali da istrijebe čitave narode i kulture; izgladnjivali do smrti milione ljudi. To su bili zlikovici bez premca. Sarađivati s njima?”, rekao je Pašović.

Inspiraciju za priču o jednoj umetničkoj karijeri čiji se uspon odvija paralelno sa usponom fašističke države, Klaus Man je našao u stvarnoj sudbini glumca Gustava Grindgensa, za koga je bila udata njegova sestra Erika, koja je tih godina takođe emigrirala.

Izvor: Kinopolis/SNP

Foto: Marija Erdelji/V. Veličković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo