Premijera predstave „Revolt“ u režiji Jovane Tomić večeras u Ateljeu 212

Podeli:

Kraj kalendarske godine u pozorištu Atelje 212 će obeležiti u petak veče premijera predstave „Revolt“ po tekstu Alis Berč, u režiji Jovane Tomić.

„Revolt“ na scenu izvodi ove mlade glumce

Jedna od najistaknutijih rediteljki svoje generacije okupila je mlade zvezde filma i pozorišta Jovanu Stojiljković, Tamaru Dragičević, Anu Mandić, Uroša Jakovljevića i Aleksandra Vučkovića.

Predstava nastaje prema tekstu u kome se engleska spisateljica ogledno bavi istraživanjem položaja žene u pozorištu i jeziku u patrijarhatu. Pobuna na koju tekst poziva jeste akcija redefinisanja i stalnog preispitivanja tog mesta na koje je žena društveno nehotice stavljena. Kroz niz duhovitih scena Alis Berč nudi obrte u polju prepoznatljivih situacija muško-ženskih odnosa – zaplet je ovog komada.

3291098 25 ls s

Berč je jedna od najznačajnijih predstavnica savremene britanske drame 21. veka. Ovo će biti prvo izvođenje nekog njenog komada na našim prostorima i jeziku. Dobitnica je značajnih pozorišnih nagrada. Za tekst „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni.“ Dobila je „Džordž Divajn“ nagradu za najperspektivnijeg novog dramskog pisca/spisateljicu; za komad „Anatomija samoubistva“ nagrađena je „Suzan Smith Belkburn“ nagradom.

Česta je saradnica poznate rediteljke Kejti Mičel, koja je i režirala praizvedbe pojedinih njenih komada. Za predstave Kejti Mičel dramatizovala je poznate romane kao što su „Orlando“ Virdžinije Vulf i tirlogija „Obris“ Rejčel Kask. Berč je poznata i kao televizijska i filmska scenaristkinja. Autorka je scenarija za televizijske serije „Normalni ljudi“ i „Razgovori sa prijateljima“, nastalog prema istoimenim romanima irske autorke Sali Runi. Jedna je od scenaristkinja za popularnu HBO seriju „Naslednici“ (Succession).

Revolt

Predstava Revolt je treća režija Jovane Tomić, jedna od najistaknutijih rediteljki svoje generacije, u pozorištu Atelje 212, ali i njena prva režija na sceni „Mira Trailović“. Prethodno, je režirala „Biderman i piromani“ Maksa Friša, te nekoliko godina kasnije tekst „Urnebesna tama“ Volframa Loca.Komad je prevela Radmila Radovanović, dramaturg je Dimitrije Kokanov. Za scenografiju zaslužna je Jasmina Holbus, dok je za kostime Selena Orb i njena asistentkinja Nađa Vukorep. Koreograf predstave je Igor Koruga, kompozitor muzike Luka Mejdžor dok su organizatori Jelena Fatić i Boško Radonjić. Asistentkinja dramaturga je Isidora Milosavljević. Maske i kostimske rekvizite izradila je Blagovesta Vasileva. Inscipijentkinja je Milica Dedić, njena asistentkinja je Đurđa Bojović. Suflerka je Anka Milić.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Boško Đorđević/Atelje 212

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo