Premijera predstave „Božanstvena komedija“ u BDP najavljena kao neviđeni spektakl!

Podeli:

Kapitalno delo svetske književnosti „Božanstvena komedija“ Dantea Aligijerija bilo je povod i inspiracija jednom od najznačajnijih reditelja današnjice Franku Kastorfu da dođe i režira u Beogradskom dramskom pozorištu.

Premijera ovog komada zakazana je za 29. oktobar na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“, a u podeli su Aleksandar Jovanović, Aleksandar Radojičić, Bojana Stojković, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Marko Gvero, Milan Zarić, Milena Vasić i Nataša Marković.

– Kastorf je zaista najveći živi pozorišni reditelj u Evropi, prema oceni stručne javnosti, nagradama koje je dobio i svemu onome što je uradio u karijeri. Kao umetnički direktor 25 godina vodio je berlinski teatar Folksbine i u tom periodu to je bilo najbolje pozorište u svetu. Premijera „Božanstvene komedije“ u Beogradskom dramskom pozorištu u režiji Franka Kastorfa, najvećeg reditelja u Evropi, istorijski je događaj za ovu scenu i čitav naš teatar, a ekskluzivna je i po tome što on u svojoj višedecenijskoj karijeri prvi put režira u jugoistočnoj Evropi, van nemačkog i francuskog govornog područja – kaže Jug Radivojević, upravnik BDP.

Zanimljivost ovog procesa je što ni glumci nisu odigrali zajedno celu predstavu jer su probe vrlo specifične i trajale su samo dva sata.

– Dosad nešto ovako nije viđeno u Beogradu – rekla je na jučerašnjoj konferenciji za medije Jana Milosavljević, dok je njena koleginica Milena Vasić upoznala velikog reditelja pre šest godina, kad je gledala jednu od njegovih operskih predstava.

3223520 img 8169 ff

– Za mene je ovo velika odgovornost i iskustvo. Marko Gvero igra čoveka koji je predugo nezaposlen, njegovu posledicu i uzrok. Žena je ta koja sve radi za svog muškarca, a mi smo uvek u senci muškarca. Ubija me tri puta, a ja se borim za njega da prođe kroz taj lični pakao. Bavili smo se paklom u nadrealnom svetu – otkrila je glumica.

„Božanstvena komedija“ epski je spev napisan između 1304. i piščeve smrti 1321. To je ujedno i najpoznatije Danteovo delo, koje se smatra prekretnicom u književnosti, jer napušta srednjovekovne, literarne postulate i ukazuje na zaokret ka renesansi. Prati onostrano putovanje glavnog junaka kroz prikaz čistilišta, pakla i raja u pratnji Vergilija (razum) i Beatriče (ljubav), uz mnoštvo alegorijskih, teoloških i filozofskih promišljanja.

– Ima više od 600 uloga, ali pozorište ne nudi takve mogućnosti. Jedva čekam da vidim reakciju publike. Ne volim ni da dobijem ovacije, a uživam kad mi publika zviždi na kraju izvođenja – objasnio je reditelj.

img 1 1666955109621

Danteovo delo biće korišćeno u prevodu Dragana Mraovića, scenograf je dugogodišnji Kastorfov saradnik Aleksandar Denić, kostimograf Adrijana Braga Perecki, a kompozitor Vilijam Minke.

Predstava traje više od četiri sata i počinje u 19 časova. Gost iz Nemačke Frank Kastorf prilazi radu na ovom poduhvatu kroz specifične tehnike i način rada, koje su ga učinile jednim od vodećih teatarskih stvaralaca. Prvi put će glumci u ovom komadu igrati na krovu pozorišta, ali i u podrumu.

Prva repriza predstave biće izvedena 30. oktobra, a nova izvođenja su 28. i 29. novembra, kao i na otvaranju festivala Ruta 1. decembra u BDP.

Foto: Uroš Đurić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo