Premijera predstave „Urnebesna tragedija“ u režiji Jagoša Markovića u Narodnom pozorištu

Podeli:

Predstava „Urnebesna tragedija“, po tekstu Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića, biće premijerno izvedena 15. maja (19,30) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavili su iz ove ustanove.

Kovačević u ovom komadu, praizvedenom 1991. godine, preispituje porodične i lične tragedije, male i velike katastrofe koje se dešavaju u naoko običnim ljudskim životima.

„To je, u osnovi, i danas, kao i tada kad sam je pisao, priča o destrukciji u jednoj porodici. Postoji definicija, u koju duboko verujem, da je porodica nešto što je epicentar našeg života i jedan od najznačajnijih činilaca u našem postojanju. Naša deca se uče na postulatima odnosa u okviru porodice. Porodica je najbitnija i najvažnija škola u životu jednog čoveka. U kakvoj porodici odraste, takav će biti čovek. Komad se, između ostalog, bavi i pitanjem potrage za izgubljenim identitetom, porekla, krivice“, kaže Dušan Kovačević.

Reditelj Marković ističe da je Kovačević uspeo da „skroji“ nešto što on, prema sopstvenom priznanju, nigde nije sreo – spojio je urnebesno i tragično.

„Veoma volim ovaj komad; gust je. Obilje je u pitanju, i tema i prepoznavanja. Ono što fascinira, i kod njega i kod nas, to je što uvek nađemo izlaz i preživimo. Rezilijentnost nam je velika. To poštujem. U fokusu predstave je porodica. Jer, ona je svet u malom. I tu vam je i društvo i pojedinac i sve generacije i sva vremena. Kroz nju se sve prelama“, smatra Jagoš Marković.

Urnebesna tragedija
Urnebesna tragedija

Reditelj Marković potpisuje i izbor muzike, dramaturg je Molina Udovički Fotez, vizuelni identitet predstave kreirali su scenograf Matija Vučićević i kostimograf Bojana Nikitović, dok je Ljiljana Mrkić Popović oblikovala scenski govor.

Živopisnu galeriju likova predstave „Urnebesna tragedija“ dočaraće Nikolina Friganović (Ruža), Željko Erkić (Milan), Petar Vasiljević (Neven), Nela Mihailović (Julka), Aleksandar Vučković (Kosta), Sandra Bugarski (Rajna), Branko Vidaković (Vasilije), Ljubiša Savanović (Doktor) i Marija Nedeljkov (Milicionerka).

Narodno pozorište u Beogradu uradilo je predstavu „Urnebesna tragedija“ u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske u Banjaluci u kojem je premijera održana 12. maja.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Nebojša Babić/ Narodno pozorište u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo