Beogradsko dramsko pozorište ima novu predstavu: Premijera „(Pra)fausta“ u nedelju

Podeli:

Beogradsko dramsko pozorište očekuje premijera predstave „(Pra)faust“. Grandiozno Geteovo delo, jedna od najvećih tema zapadne civilizacije, koje ćemo sa rediteljskim potpisom Borisa Liješevića premijerno gledati 25. juna, na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“.

U glumačkoj ekipi jedne od najiščekivanijih predstava koju postavlja Beogradsko dramsko pozorište, kojom se Gete vraća na ovdašnju pozorišnu scenu posle nekoliko decenija pauze, igraju Svetozar Cvetković, Ozren Grabarić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić, Mirjana Karanović, Iva Ilinčić, Stanislava Nikolić.

Screenshot 20230622 151441 Instagram
Stanislava Staša Nikolić i Daniel Sič, Foto: Beogradsko dramsko pozorište

„(Pra)faust“ je urađen u prevodu Branimira Živojinovića, dramaturg je Fedor Šili, scenograf Aleksandar Denić, kostime potpisuje Marina Sremac, muziku kompozitor Stefan Ćirić, a za scenski govor je zadužena dr Ljiljana Mrkić Popović.

„Faust je deo životnog puta, kada sve što smo gradili, čemu smo život posvetili izgleda promašeno i bez smisla, spremni da sve bacimo u vodu zarad samo jednog trenutka utehe. Jedini izlaz je iskušenje. Čovek kada hrli u iskušenje, ne da bi dokazao svoju vernost i postojanost, već da bi u padu našao olakšanje. Da bi se osvetio sebi i svom promašenom životu i makar u bolu osetio pravi život…Da bi kaznio svoje godine koje su prošle, jer on hoće nazad u život, u mladost, u strast, neobuzdanost, zagrljaj…“, zapisao je u programu za predstavu Boris Liješević.

Beogradsko dramsko pozorište
Nova predstava, Beogradsko dramsko pozorište

„U takvim trenucima nas sluša i gleda cela vasiona. I Gospod koji ćuti i čeka, ali i đavo koji sve čežnje može da ispuni i da vrati vreme i mladost i lepotu, vitalnost, ženu…Samo traži da mu pružiš ruku i prihvatiš iskušenje i već imaš sve. Sve osim slobode. Đavo daje iluziju slobode i drži te u vlasti. Kad primetiš da si u njegovoj vlasti, to više nije važno, jer i više nisi onaj koji si bio“, navodi Liješević.

U ekipi ove predstave su i asistent reditelja Rastko Torlaković, asistent scenografa Danilo Mlađenović, inspicijent Dejan Popović, suflerka Zorica Popov i organizatorka Ivana Jovović.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Dragana Udovičić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo