Počelo je snimanje filma i serije „Zlatni rez 42“ Lordana Zafranovića: Ovi glumci igraju uloge

Podeli:

Počelo je snimanje filma i serije „Zlatni rez 42“ Lordana Zafranovića. Ovi glumci igraju uloge.

Prva klapa je pala juče u Slatini, mestu nadomak Knjaževca, a reditelj Lordan Zafranović izjavio je da snima univerzalnu priču o pobedi nad zlom koja mora biti razumljiva svima u svetu.

Takođe je dodao da posle petogodišnjeg rada na pronalasku finansijskih sredstava i problema tokom pretpriprema oseća radost što je sada konačno započeo snimanje filma i serije, za koje očekuje da će svojim kvalitetom izađu van okvira bivše Jugoslavije. 

„Zlatni rez 42“ savremena priča smeštena u prošlost

Rekao je kako će film i serija biti savremeni, o svetu u kome danas živimo, punog kontradikcija, ratova, užasa, izbeglica, gladi, što nije obećavao 21. vek. Prema njegovim rečima, „priča je smeštena u 1942. godinu, ali korespondira sa vremenom u kome živimo“.

Autor filmova sa tematikom Drugog svetskog rata „Okupacija u 26 slika (1978) i „Pad Italije“ (1981), kao i dokumentarca „Krv i pepeo Jasenovca“ (1983) je rekao da ne sme da se zaboravi zlo i strahovita tragedija „koja traje do današnjeg dana u kulturi sećanja“.

„Ali to nije dovoljno da bi se napravio dramatičan film koji će korespondirati sa celim svetom i koji će biti potpuno jasan onome iz Tokija, Pekinga, Beograda i Zagreba“, naveo je Zafranović.

Reditelj je dodao da „treba napraviti univerzalnu priču koja će da kaže da je zlo nešto što treba sprečiti, seći u korenima, pogotovo nacionalizam“.

Zafranović je naveo da je nacionalizam „na ovim prostorima stvorio tolike nesreće narodima koji su ga upotrebljavali kao oružje – njima se naviše vraćao kao tragedija“.

„Film ima poruku nade, jer da pobeđuje zlo mi danas ne bi razgovarali ovde. Civilizacija poznaje dobro i ide dalje. Po koju cenu i način videćemo u ovom filmu“, rekao je Zafranović.

Na polju kod Slatine ekipa filma se užurbano pripremala za deseti dubl scene u kojoj grupa Nemaca i Ustaša puca na nedužno stanovništvo. Iz rediteljske sobe su se čula uputstva kojima je Zafranović želeo da scenu dotera do savršenstva.

Glumci su sa velikom disciplinom i posvećenošću svakim novim ponavljanje doveli kadar do onoga što je Zafranović zamislio. Prvog dana u snimanju su učestvovali glumci Predrag Miki Manojlović, Rade Maričić, Tanasije Cakić, Andreja Nikčević, Ðorđe Nikolić, Nikola Brun i drugi.

Zlatni rez 42

Manojlović je rekao Tanjugu da su bazu scenario za ostvarenje „Zlatni rez 42“ svojevremeno napisali Arsen Diklić (1922-1995) i Zafranović, a da je potom „scenario menjan, Lordan je radio na njemu i to više nije taj scenario“.

„Ovo je izvrstan scenario. To je jako bitno. Teško bude da se od dobrih scenarija napravi loš film“, dodao je Manojlović.

Prema njegovim rečima, cilj je da „Zlatni rez 42 (Djeca Kozare)“ izdrži probu vremena, a ne da bude zaboravljen posle premijere, festivala i nagrada.

Zapratite nas i na Instagramu: https://www.instagram.com/kinopolis.rs/

Foto: Tanjug

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo