ISTORIJSKI TRENUTAK ZA SCENARISTE U SRBIJI: Mirko Stojković postao je prvi showrunner u Srbiji!

Podeli:

Verovatno ste godinama slušali o tome da u stranim produkcijama poput „House of the Dragon“ postoji pozicija koja se naziva showrunner. U Srbiji će prvi put tu poziciju obavljati dr um. Mirko Stojković, redovni profesor katedre za dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Showrunner osim što u bukvalnom prevodu znači ona osoba koja vodi seriju, u terminologiji televizijske industrije izvršni je producent televizijske serije koji je takođe i njen glavni pisac.

Dužnosti šouranera često kombinuju one tradicionalno dodeljivane glavnom piscu, izvršnom producentu i uredniku skripta. U nekim filmovima, reditelji imaju kreativnu kontrolu nad proizvodnjom, ali na televiziji, šouraner je uvek važniji od reditelja.

Showrunner

Upravo tu poziciju obnaša Stojković na setu nove serije „Tvrđava“.

– Fotografija sa seta serije ”Tvrđava” koja nastaje na osnovu scenarija za celovečernji film Gorana Starčevića, doskorašnjeg studenta naše katedre, koji je pisao na 3. godini studija u okviru predmeta Filmska i televizijska dramaturgija kod redovnog profesora Đorđa Milosavljevića. Šouraner serije ”Tvrđava” je dr um. Mirko Stojković, redovni profesor Katedre za dramaturgiju, koji je za rad na ovom projektu potpisao prvi ugovor u istoriji RTS-a u kome se eksplicitno navodi pozicija šouranera i definišu prava i obaveze koje proističu iz te pozicije. – navela je katedra za dramaturgiju.

– Istorijski trenutak za našu profesiju, a čestitke i zahvalnost idu našim profesorima koji nas svojim primerom ohrabruju i motivišu! Kolegama želimo puno sreće u nastavku rada na seriji i radujemo se gledanju! – zaključuje katedra za dramaturgiju na svom Instagram profilu.

Foto: Aleksandar Letić/Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Izdvajamo