„Akademija smeha“ u režiji Milice Kralj poslednja premijera u sezoni pozorišta Atelje 212

Podeli:

U okviru glavnog programa letnjeg festivala BELEF, u petak, 30. juna u 20.30 časova, biće održano prvo izvođenje predstave “Akademija smeha” na Sceni “Petar Kralj” u Ateljeu 212.

Drama savremenog japanskog pisca Koki Mitanija „Akademija smeha“ zasnovana je na istorijski istinitim činjenicama. Naime, početkom Drugog svetskog rata japanska vlast je uvela dužnost pozorišnog cenzora koji je pregledao i odobravao sve drame koje su se igrale u pozorištima. Na ovom istorijskom faktu pisac vešto gradi komediju koja se bavi pitanjima slobode govora i umetničkih sloboda, odnosom vlasti prema pozorištu, ali i pitanjem cenzure i lične i umetničke građanske hrabrosti. Mitani gradi dramu u kojoj postavlja pitanje – imamo li pravo na smeh, na komedije u kriznim vremenima.

Nakon skoro 50 godina neki japanski komad je na repertoaru jednog srpskog pozorišta, a koji je prava poslastica za dva vrsna glumca.

Koki Mitani, dramski pisac, scenarista, glumac i reditelj, rođen je u Tokiju 1961. godine. Diplomirao je dramaturgiju na Nihon Univerzitetu. Za rad u oblasti dramske književnosti nagrađen je Ordenom Purpurne ogrlice.

Akademija smeha

Drama „Akademija smeha „ ( Warai na Daigaku ) premijerno je izvedena u tokijskom pozorištu Aojama, nakon čega se izvodi širom zemlje, kao i u inostranstvu. Drama je nagrađena uglednom japanskom Yoimuri pozorišnom nagradom. Po njoj je snimljen i film u režiji Hoši Mamorua i u produkciji Toho studija.

Prevod sa japanskog uradio je Darko Nedeljković, rediteljka je Milica Kralj, scenografkinja Milica Bajić Đurov, kostimografkinja Selena Orb, kompzitorka Janja Lončar, a igraju Goran Jevtić i Uroš jakovljević.

Ovim događajem, Atelje 212 završava pozorišnu sezonu 2022-23. tokom koje je imao osam premijera: “Drama o kraju sveta”, “Čista kuća”, “Kao i sve slobodne djevojke”, “Revolt”, “Otac”, “NLO”, “Obraćanje naciji” i “Akademija smeha”. Pozorište je  odigralo ukupno 350 predstava , od toga  31 na gostovanjima u zemlji i inostranstvu. Pored sopstvenih produkcija, na dve scene odigrano je i 29 predstava pozorišta iz Srbije i inostranstva koja su gostovala u Beogradu. Atelje 212 je tokom sezone učestvovao na 17 pozorišnih festivala u zemlji i inostranstvu i na njima osvojio ukupno 17 nagrada.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Boško Đorđević

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo