Premijera predstave „Kavkaski krug kredom“: Radosti igre i maestralne transformacije

Podeli:

Diplomska predstava „Kavkaski krug kredom“ studenata Fakulteta dramskih umetnosti vratila se na velika vrata na scenu Teatra Vuk. Iako su svi ostvarili veliki broj uloga u pozorištu i na malim ekranima, sa velikom radošću su se vratili da ponovo odigraju svoju predstavu po delu Bertolda Brehta.

U predstavi igraju Stanislava Nikolić, Maša Đorđević, Lenka Petrović, Mina Obradović, Bojana Stojković, Vukašin Jovanović, Petar Đurđević, Dragan Petrović i Stojša Oljačić. Kroz predstavu, oni se nalaze u više različitih uloga, čime su prikazali svoju impozantnu moć transformacije.

Komad ,,Kavkaski krug kredom” napisan je 1954. godine. B. Breht se smatra najznačajnijim nemačkim dramskim piscem, ali je postigao veliki uspeh i kao pozorišni teoretičar i pesnik. Njegova dela i danas su jednako popularna, te se redovno izvode, kako u Nemačkoj, tako i širom sveta. Brehtov sarkastični stil javlja se u kombinaciji sa toplim saosećanjem prema siromašnima i slabima. U izgradnji ovog stila služio se tekovinama i temama od najstarije do moderne književnosti.

Kavkaski krug kredom
Kavkaski krug kredom

Predstava ,,Kavkaski krug kredom” je osvojila Grand-Prix na prestižnom Međunarodnom studentskom festivalu VGIK, koji je održan u Moskvi 2020. godine, kada je ujedno obeležio 40 godina postojanja. Nakon što je prošla strogu selekciju i u završnici je bila u konkurenciji sa prestižnim ruskim školama (Ruski institut pozorišnih umetnosti GITIS, Sveruski institut S. Gerasimov, Ruski državni institut predstavljačkih umetnosti, Pozorišni institut Evgenij Vahtangov, Moskovska pozorišna škola), kao i sa Akademijama iz Pekinga, Poljske i Češke.

Ovo samo dokazuje sa kolikim žarom mladi glumci igraju ovu predstavu, jednako sa istim tim žarom i sada nakon tri godine kao i prvi put. To jedinstvo igre može da pokaže „pozorišni organizam“ koji savršeno funkcioniše zajedno. Svi glumci su zajedno na sceni čitavih dva sata, a fizički zahtevne scene su odradili sa najvećom lakoćom. Sve je to propratila i muzika, lupanje lanaca o bure, te predivni glasovi među kojima se izdvaja glas naratora Petra Đurđevića.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo