Predstava “Bogojavljenska noć” otvorila 10. Šekspir festival

Podeli:

Premijerom predstave “Bogojavljenska noć“, u režiji Ivana Vanje Alača, večeras je u Čortanovcima svečano otvoren jubilarni 10. Šekspir festival.

Organizator festivala Nikita Milivojević najavio je mnoge predstave sa različitih strana sveta, uz jedinstvena tumačenja Šekspira.

„Verujem da nas očekuje jedna divna predstava u pravom Šekspirovom duhu, znači vedra, nasmejana, a kad kažem deseti jubilarni, prosto mi je neverovatno da smo stigli do ovde jer je ovo krenuo kao eksperiment sa željom da se nastavi. Večeras ima nešto zanimljivo u tome što neki mladi ljudi po prvi put svi zajedno igraju Šekspira. Pošto to zovemo ‘Moj prvi Šekspir’ to znači da reditelj, scenograf, kostimograf, glumci, svi prvi put rade zajedno i mislim da je to dobar način da se obeleži ovaj jubilej“, rekao je Milivojević za medije.

Naglasio je da nove generacije rado gledaju predstave rađene po Šekspirovim motivima.

„Važno je da proveravamo šta drugi misle o Šekspiru i kako ga igraju, da sebe poredimo, šta mi vidimo, neko iskustvo sigurno ćemo preuzeti, svesno ili nesvesno. Mladi glumci u spiskove svojih predstava stavljaju one sa Šekspir festivala. Prošle godine su o Magbetu govorili kao o jednoj od najznačajniiih predstava koju su gledali u životu. To su stvari koje ovaj festival ostavlja u nasleđe, bez toga bi bilo čudno sve ovo raditi“, kazao je Milivojević.

Bogojavljenska noć

„Bogojavljenska noć“ rezultat je saradnje Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti Novi Sad.

Pored ove, biće izvedene predstava britanske trupe “Perikle”, turske trupe “Magbet, košmar za dvoje”, jermenske trupe “Romeo i Julija” i francusko – britanska produkcija “Šekspir – Bah”.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Pozorište mladih

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo