Počinju 59. Filmski susreti u Nišu, novi umetnički direktor je Andrija Milošević

Podeli:

Festival Filmski susreti u Nišu biće održan od 24. do 30. avgusta na Letnoj pozornici u Niškoj tvrđavi, gde će okupiti brojne glumce i filmske stvaraoce, sa 12 domaćih filmova u glavnom takmičarskom programu, najavili su danas organizatori.

Festival otvara „Za danas toliko“ reditelja Marka Đorđevića, a slede filmovi „Nedelja“, „Čuvari formule“, „Poslednji strelac“, „Megdan: između vode i vatre“, „78 dana“, „Heroji Halijarda“, „Sunce mamino“, „Ruski konzul“ i „Živi i zdravi“, najavljeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, poslednje večeri 59. Filmskih susreta biće prikazani filmovi „Jorgovani“ i „Radnička klasa ide u pakao“.

„Prve večeri Festivala nagrada ‘Pavle Vuisić’ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu biće dodeljena Svetozaru Cvetkoviću. Nagrada ‘Pavle Vuisić’ biće posthumno dodeljena i Žarku Lauševiću, kojem će biti posvećen i okrugli sto u okviru pratećeg programa“, rečeno je u saopstenju.

Umetnički direktor festivala, glumac Andrija Milošević je podsetio da je to jedini festival u Srbiji posvećen glumcima, i priznao da lično oseća i dozu treme u novoj ulozi.

„U susret velikom jubileju od 60 godina, želimo da ovaj festival ponovo zablista punim sjajem. U tome će nam svoju podrušku pružiti i moje brojne kolege, koje će na ovogodišnje izdanje doći u velikom broju. To je dokaz da je ovaj festival i dalje živ i važan za sve nas i je to mesto gde se glumci osećaju kao kod kuće“, naveo je Milošević.

Prema njegovim rečima, program festivala je „bogat i raznovrstan, sa 12 filmova različitih žanrova u takmičarskom programu i brojnim pratećim događajima“, a pored glumaca iz Srbije, tu će biti i „kolege iz regiona, Francuske i drugih delova sveta, kao i brojni filmski autori i producenti“.

„Ovo je mesto gde se slavi film, ali i gde se slavi život. Želim da ovaj festival, vođen ljubavlju prema glumi i filmu, postane još jači i značajniji u budućnosti. I duboko verujem da će tako i biti“, naglasio je Milošević.

Kako je najavljeno, prateći program uključuje promocije knjiga, razgovore sa glumcima, izložbe kao i projekciju dokumentarnog filma „Maksa – od šibicara do kralja“, posvećen tragično stadalom glumcu Draganu Maksimoviću, kao i film o glumici Mirjani Karanović reditelja Darka Lungulova.

„Poslednje festivalske večeri biće dodeljene zvanične nagrade festivala i prikazana dva filma u okviru revijalnog dela – ‘Služba’ kratki film Andreja Šepetkovskog sa Vesnom Trivalić u glavnoj ulozi i ‘Izvan vremena – Bilja Krstić’ dokumentarni film u režiji Branke Bešević Gajić“, navedeno je u saopštenju.

Foto: Una promo/Tickets

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo