INTERVJU „Opsesija“ je prva audio serija na ovim prostorima

Podeli:

Pripremite se da budete fascinirani misterijom koja okružuje smrt mlade devojke Ane.

Novi popularni žanr – audio serija Opsesija, predstavlja specifičan način prenošenja atmosfere i dočaravanja radnje koju će slušaoci pratiti kroz glavnu junakinju Lunu dok istražuje okolnosti Anine smrti. Uplovite u svet zvukova koji će vas voditi kroz misterije zločina, uzbuđenja i neizvesnosti, usput uranjajući u svet zabave, droge i noćnih klubova.

Ovu kriminalističku audio seriju potpisuju studenti Fakulteta dramskih umetnosti, predvođeni producentom projekta Mihailom Ilićem. Autorka teksta je Milica Radojčić. Autorsku muziku potpisuje Luka Trutin a snimatelji i dizajneri zuvka su: Bojana Ruvidić, Nikola Mihailović, Ljubica Petković, Ana Matavulj, Lazar Ciganović dok glumačku podelu čine: Teodora Miklušev, Anja Ćurčić, Nađa Dulić, Mihajlo Đorović, Aleksa Arsenović i Arsenije Berić.

Od 23.februara serija će biće dostupna na svim vodećim striming platformama – YouTube, Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, Amazon music.

Ne propustite novu kriminalističku audio seriju koja intigira, podiže svest o problemima mladih i pokreće pitanja za koja se društvo bori da dobije odgovore.

Opesija - Premijera

Imali smo priliku da intervjuišemo glavnu glumicu serije, dizajnerku i snimateljku zvuka. Oni su nam otkrili sa kakvim izazovima su se susreli radeći na ovom inovativnom projektu i još mnogo toga.

Da li je bilo zahtevno realizovati ovakav projekat? Sa kakvim izazovima ste se susretali?

– Najveći izazov u radiofonskom stvaralaštvu jeste stvaranje zvučne slike, tako da slušaoci zamisle tačan prostor i radnju u istom. Slike nisu nametnute, te se slušaoci prepuštaju mašti i svako od nas će slušanjem audio serije zamisliti neki svoj prostor, svoje likove. To predstavlja bogatstvo ove forme izražavanja. – rekla je dizajnerka i snimateljka zvuka.

Kako ste došli na ideju za projekat i može li se on porediti sa nekim drugim kod nas? Postoji li sličnost između audio serije i radio drame?

Ideja da se napravi prva audio serija je nastala tokom mnogih razgovora sa kolegama o podkastima i novim audio formama koje postoje. Generalno, u svetu postoji jako puno true crime podkasta ali ne postoji igrana forma toga,pa smo došli na ideju o pravljenju prve, igrane audio serije u kojoj ce se mladi umentici afirmisati I dati svoj pecat prici koju smo napravili. U proteklih nekoliko godina, audio formati na streaming platformama su postali sve popularniji i zato smo, hteli da napravimo seriju na srpskom jeziku koja ce se baviti problemima mladih ljudi, za koje smo mislili da cemo ih sami najistinitije predstaviti. Smatrali smo da je mladim ljudima audio forma najprihvatljivija, zbog svakodnevnog slusanja muzike i podkasta. Sama ideja se ne može porediti sa drugim projektima zbog same forme koju smo izabrali. Osnovna razlika između audio serije i radio drame jeste pre svega forma teksta i prilagođavanje toka radnje. U radio drami postoji celina, čiji se tok radnje ne prekida, u jednom dahu dobijamo odgovore na sva pitanja. S druge strane, kod audio serije imamo nekoliko zapleta i pitanja koja se otvaraju na kraju svake epizode i vuku nas da poslušamo narednu. Svakako je sličnost u pričanju neke priče kroz linearne ili neliearne tokove, korišćenjem isključivo zvučnih elemenata – govora, muzike, zvučnih efekata. – dodaje.

Kako se vršio izbor glumaca, jesu li boje glasova bile presudne?

– Boja glasa je za forme bez slike vrlo bitna i igra veliku ulogu u stvaranju imaginarne predstave svakog lika. Pre samog snimanja u studiju, razmišljali smo o glumcima koji bi svojim specifičnostima u glasu dovoljno dobro dočarali određene likove. Imali smo i čitajuće probe, kako bi se glumci upoznali sa samim likovima i kako bismo doneli pravu odluku o raspodeli uloga. Glumci koji su davali glasove našim likovima su takođe studenti, naše kolege, sa kojima smo imali zaista prijatnu saradnju i koji su učinili proces snimanja audio serije vrlo interesantnim. – odgovara.

Da li su glumci radili određene vežbe kako bi sve zvučalo mnogo bolje i uverljivije? Kako ste uspeli da pomoću zvuka predstavite celu jednu priču?

– Na interpretaciji se radilo na licu mesta, tokom samog procesa snimanja. Glumci su bili vrlo saradljivi i otvoreni za svaki naš komentar i sugestiju, kako bi proizvod bio kvalitetan. Zajedničkim odlukama, uz nekoliko konsultacija, dolazili bismo do najadekvatnijih izvođenja.

Predstaviti priču samo zvukom jeste veliki izazov, ali ono što je najvažnije za kasniju realizaciju i stvaranje zvučne slike, jeste tekst. Sjajan posao koji je naša dramaturškinja Milica Radojčić odradila, jeste tok replika, situacija, scena, savršen odnos likova koji svakome bude jasan, ali isto tako nas i iznenadi kada dođemo do razrešenja priče. Lako je stvoriti zvučnu celinu na nivou epizode kada je na početku jasno postavljeno sve u tekstu. Nama je najzanimljivije bilo spojiti scene, napraviti prelaze, izdvojiti svaki Lunin monolog iz prostora realnosti, igrati se sa prostornošću zvuka u zavisnosti od mesta u kom se odvija neka radnja, zatim predstaviti svaki iskorak iz realnog sveta i stvoriti „sliku“ Luninih snova, košmara i tako dalje. – zaključuje.

Glavna glumica ovog do sada neviđenog formata na našim prostorima za naš portal pričala je o radu na ovom projektu.

1. Šta za tebe znači ovo jedinstveno iskustvo još na fakultetu, budući da do sada ovog formata serije nije bilo?

– Znači veliku zahvalnost što sam pozvana da učestvujem u jednom ovakvom projektu, nikada nisam imala priliku da moje jedino glumačko sredstvo bude glas. – rekla je glumica.

2. Kako je izgledala tvoja priprema za ovaj projekat, da li se ona razlikuje u odnosu na pripremu za uobičajene projekte?

– Razlikuje se po tome što nisam znala kako da se pripremim (smeh). U pripremi su mi puno pomogli producent, dramaturg i snimatelji i dizajneri zvuka koji su me vodili kroz svaku scenu pred snimanje, a što se psiholoških odredica samog lika tiče, proces je bio isti kao za svaki drugi projekat. – otkriva.

3. Da li bi učestvovala u nekom sličnom projektu ponovo?

– Svakako da bih! Ovo je bilo jedno neprocenljivo iskustvo! – zaključuje mlada glumica.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Promo 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo