Održana premijera predstave „Autobiografija“ u okviru festivala BELEF u režiji Nebojše Broćića

Podeli:

Premijera predstave “Autobiografija”, prema istoimenom delu Branislava Nušića, u režiji Nebojše Broćića, održana je sinoć na sceni Kult u Teatru Vuk, u okviru Beogradskog letnjeg festivala – BELEF.

U novoj predstavi glavni glumci su Nikola Rakočević, Bojana Stefanović, Anja Pavićević, dok prateće role igraju Tara Đurašinović i Nikola Ranđelović.

Reditelj i dramaturg Nebojša Broćić je adaptirao knjigu našeg najvećeg komediografa i smestio u okvir gde Nušić odlazi lagano na onaj svet i sreće smrt u naličju jedne žene.Ta zavodljiva smrt sluša odlomke iz života Nušića kao reminiscenciju prošlih vremena, i ta fragmentarna struktura predstave ilustruje epizode i kadrove detinjstva velikog dramskog pisca, autora velikih komedija „Gospođa ministarka“, „Sumnjivo lice“, „Pokojnik“, „Dr“, „Narodni poslanik“, „Vlast“.

1687937016 autobiografija belef 27062023 0019 750x500 1
Nikola Rakočević

Te anegdote i čine suštinu knjige „Autobiografija“ koja nije često „oživljena“, igrana na našim scenama, tako da je produkcija BELEF-a izabrala zanimljiv naslov za realizaciju na pozorišnim daskama.

Predstava ima dva plana – ispovest Nušića ili Bena Akibe pred personifikacijom Smrti i retrospektiva njegovog života kroz igru glumaca svih tih situacija.

Kako je zapisao reditelj Broćić, to međašno delo naše komediografije i u svetskim okvirima ovog autorefleksivnog žanra ima značajno mesto.

„To je nušićevski nenamršten pogled, blaga oka, samo sa malo nasmešenim brkom nad našim zabludama o sopstvenom značaju i veličini“, kako je ocenio i analizirao reditelj i istovremeno autor dramatizacije-adaptacije ovog romana.

Glumci Nikola Rakočević (kao Nušić u svim fazama, kao učenik i odrastao čovek na zalasku), Anja Pavićević i Bojana Stefanović menjaju uloge u ovoj verziji „Autobiografije“, tako da se u prošlosti svojih likova igraju škole, čas su u koži nastavnika, čas u roli učenika, što je publici bilo zanimljivo i atraktivno na sceni.

Ovo delo Nušić je objavio 1924. godine, povodom dvostrukog jubileja – 45 godina književnog rada i 60 godina svog života.

Osim reditelja i glumaca, ekipu predstave „Autobiografija“ čine – kostimograf i scenograf Lidija Jovanović, dizajner zvuka Dušan Bauk, asistent reditelja Milica Rakočević, organizator Ana Kočiš.

Zapratite nas i na Instagramu.

Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo