Sinoć na letnjoj sceni Teatrijuma održana premijera predstave “Tesla – svetlopis u vremenu”

Podeli:

Nikola Tesla i njegov lik i delo večna su inspiracija i motivacija, što je pokazala i ogromna zainteresovanost publike za premijeru predstave “Tesla – Svetlopis u vremenu” autora i reditelja Miroslava Benke. Karte su se rasprodale za samo jedan dan, ali dobra vest je da će publika imati prilike da predstavu pogleda i večeras 14. jula, kao i sutra 15. jula u 21h čas.

Radnja predstave se dešava u rodnoj Lici, u kući genijalnog pronalazača i naučnika Nikole Tesle, u Njujorku, na Longajlendu i u Teslinim snovima. Ahronološki tok ove predstave – različita razdoblja i doba Teslinog života koja se logički prepliću u skladu sa povezanošću ideja, kao i pevanje hora koje prati predstavu, pomažu nam da priđemo bliže ovom velikom naučniku i bolje razumemo njegovu stvarnost. Surovost američkog društva, ali i neoliberalnog kapitalizma koji i danas razara ovaj svet i društvo stavljajući profit ispred čoveka, dolaze još više do izražaja spram Teslinih ideja i načina života. Nikola Tesla bio je čovek ispred svog vremena, a njegove ideje tek treba da razumemo: “Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.”

Fantastičnoj glumačkoj ekipi koju čine Milan Nikitović, Vesna Stanković, Nenad Ćirić, Hadži Nenad Maričić, Lepomir Ivković, Vladan Gajović, Staša Nikolić i drugi, pridružio se i talentovani Marko Jakšić kao mali Tesla. Izvanredne reakcije publike koja je dugim aplauzom pozdravila glumce, privukla je i raskošna produkcija, kao i magičan kostim Nevene Milovanović i scenografija Borisa Maksimovića.

Za vikend, 16. i 17. jula u 21h Hadži Petar Božović igraće svoju predstavu “Luča Mikrokozma”. “S točke svake pogledaj čovjeka, kako hoćeš sudi o čovjeku – tajna čojku čovjek je najviša. Tvar je tvorca čovjek izabrana!”. Sa velikim glumcem zajedno će nastupiti Prvo beogradsko pevačko društvo, koje sledeće godine slavi 170 godina postojanja, a predvodi ga dirigentkinja Svetlana Vilić. “Želim da ljude oslobodim neopravdanog straha da je ovo Njegoševa “teška knjiga” puna dubokih filozofskih razmišljanja. “Luča Mikrokozma” nam govori o osnovnim koordinatama sveta i čovekovom mestu u njemu”.

Za narednu nedelju Pozorište Teatrijum spremilo je bogat repertoar: u ponedeljak 18. jula Tihomir Stanić igraće svoju monodramu “Detinjarije”, a u sredu 20. jula Milica Janković svoju monodramu “Zlostavljanje” na osnovu pripovetke Ive Andrića. U utorak 19. jula biće izvedena predstava “Usamljeni Balkan”, u četvrtak 21. jula “Bez pogovora” Harloda Pintera, a u petak 22. jula Jelica Sretenović i Katarina Žutić izvešće predstavu “Svlačenje”.

Izvor: Kinopolis/Nedeljnik

Foto: Konstantin Novaković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tagovi:

Najnovije vesti

Pročitajte još

Izdvajamo